Krokiety to naleśniki nadziane, farszem np. z mięsa lub kapusty. Najczęściej obtaczamy je w jajku i bułce tartej, a potem smażymy na patelni. Są chrupiące, sycące i niezwykle pyszne. Krokiety, które najczęściej królują na polskich stołach to:
- krokiety z pieczarkami i serem - doskonale pasują do świątecznego barszczu,
- krokiety z grzybami i cebulką - świetne na rodzinną imprezę,
- krokiety z mięsem - serwowane na codzienny obiad. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie.
- krokiety z kapustą, które z powodzeniem mogą znaleźć się na wigilijnym stole zamiast pierogów.
Co jednak zrobić, kiedy zrobimy ich nadmiar, a przepełnione brzuchy nie zmieszczą kolejnej porcji? Najlepiej je wtedy zamrozić.
Jak mrozić krokiety w panierce czy bez?
Czy smażone krokiety można mrozić? Oczywiście. Jeśli mamy już usmażone krokiety, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wsadzić je do zamrażarki. Trzeba jednak liczyć się z tym, że panierka po odmrożeniu nie będzie tak chrupiąca jak świeża. Z tego też względu, jeśli planujemy z wyprzedzeniem zamrożenie krokietów, zróbmy to w momencie, gdy jeszcze nie mają panierki.
Krokiety warto mrozić nie tylko wtedy, gdy mamy ich nadmiar. Możemy też celowo zrobić ich więcej i zamrozić przed świętami lub inna uroczystością. Odpada nam wtedy ogrom pracy, a krokiety po odmrożeniu nadal są smaczne i wyglądają efektownie na stole.
Jak najlepiej mrozić krokiety? Na początku dobrze rozłożyć je na tacce, żeby każdy z nich mógł się zamrozić osobno. Po kilku godzinach wyjmujemy je i przekładamy do woreczków, przeznaczonych do mrożenia. Na opakowaniu mają znak śnieżynki, która oznacza, że folia jest odpowiednia do niskich temperatur.
Jak podgrzać mrożone krokiety?
Mrożone krokiety w panierce można od razu położyć na patelni lub włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec. Kiedy smażymy zamrożone jeszcze krokiety, pamiętajmy o tym, żeby odpowiednio długo trzymać je na patelni, ok. 3 minuty z każdej strony. Z kolei, gdy pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, istotne jest przykrycie ich pokrywką lub folią aluminiową, dzięki temu naleśniki nie wyschną. Czas pieczenia to około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krokiety bez panierki powinny się wcześniej odmrozić w lodówce. Dopiero wtedy, po kilku godzinach, obtaczamy je w jajku, bułce i dopiero smażymy. Ten sposób przygotowania naleśników z farszem zapewnia chrupkość panierki.
Jak długo można przechowywać mrożone krokiety?
W zależności od tego, czy krokiety są z mięsem, czy np. z grzybami, czas mrożenia będzie różny:
- z mięsem - do 2 miesięcy,
- z pieczarkami – do 3 miesięcy,
- z dodatkiem sera – do 2 miesięcy.
Co zrobić, żeby krokiety nie pękały po odmrożeniu?
Wpływ na to mają przede wszystkim 2 czynniki:
- sposób zawijania ciasta - będą pękały, jeśli zrolujemy je za ciasno, wtedy farsz może uciekać z naleśnika,
- konsystencja ciasta- jeśli naleśnik był zbyt długo smażony przed zamrożeniem, będzie sztywniejszy, a co za tym idzie, może pękać.