Jak łatwo obrać czosnek?
Aromatyczny, uniwersalny, a na dodatek zdrowy czosnek znajdzie swoje miejsce w prawie każdej kuchni. Gości w przepisach z całego świata. To nieodłączny składnik wielu sosów, marynat i zup. Zazwyczaj nie potrzebuje skomplikowanych przygotowań. Wystarczy go obrać, a następnie pokroić w plasterki lub posiekać. Kiedy czosnek jest młody i świeży, łupinka nie zawsze z łatwością odchodzi od białego miąższu. Żeby ją poluzować, wystarczy ułożyć ząbek na desce do krojenia i przycisnąć go bokiem szerokiego noża. Następnie trzeba uderzyć zdecydowanym ruchem w ostrze nadgarstkiem. W ten sposób lekko zmiażdżymy czosnek i z łatwością zdejmiemy łupinkę. Zabawa zaczyna się, kiedy chcemy przerobić więcej niż jedną główkę.
Jak obrać czosnek w słoiku?
Kiedy przygotowujemy dania, w których czosnek odgrywa główną rolę, takie jak kiszonki lub pikle, pesto, aromatyczne masło, zazwyczaj potrzebujemy go więcej. Wtedy obieranie może okazać się żmudne i czasochłonne, o zapachu, który pozostanie na dłoniach, nie wspominając. Jest na to jednak sposób. Jak obierać czosnek w dużych ilościach bez większego trudu? Wystarczy wykonać następujące kroki:
- Przyciskamy główkę czosnku nadgarstkiem, bokiem noża lub dnem ciężkiego naczynia, żeby uwolnić ząbki. Rozdzielamy je.
- Wrzucamy czosnek do słoika (z zakręcanym wieczkiem lub z uszczelką i klamrą).
- Zamykamy naczynie i potrząsamy nim przez minimum 30 sekund. W trakcie tej czynności ząbki będą obijać się o siebie i o ścianki słoika, dzięki czemu zsuną się z nich łupinki.
- Zdejmujemy wieczko i wysypujemy czosnek. Przebieramy go. Niektóre ząbki mogą nie być całkiem obrane, ale łupinki będą się już tylko luźno trzymały miąższu.
Pamiętajmy, że obieranie czosnku w słoiku ma sens wtedy, gdy musimy przygotować go więcej. Trik zadziała najlepiej, kiedy mamy do czynienia ze starszymi, mniej soczystymi ząbkami. Zamiast słoika można też użyć plastikowego pojemnika na żywność, a nawet dwóch okrągłych misek w tym samym rozmiarze, złączonych rantami.
Do czego przyda się większa ilość czosnku?
Chociaż czosnek jest uniwersalnym, wszędobylskim składnikiem, rzadko znajdziemy go na talerzu w dużych ilościach, bo potrafi przyćmić smak potrawy. Są jednak takie przepisy, które nie boją się króla przypraw, na przykład na:
- konfitowany czosnek – zanurzony w oleju, gotowany lub pieczony w niskiej temperaturze, traci swój ostry smak i zyskuje na słodyczy. Można zrobić z niego pastę kanapkową lub kremowy dressing.
- syrop z czosnku – wzmacnia odporność organizmu i zwalcza infekcje. Warto połączyć go z miodem i sokiem z cytryny, które nie tylko mają właściwości prozdrowotne, ale także złagodzą jego smak.
- czosnek marynowany – zanurzenie ząbków w zalewie octowej z przyprawami to świetny pomysł na przechowywanie ich zimą. Takie pikle szczególnie dobrze pasują do dań kuchni azjatyckiej, ale warto otworzyć się na nowe smaki i dodawać je do różnych zup i sosów.
Jak obrać czosnek bez użycia noża? Inne sposoby
Tych, którzy nieustannie poszukują prostych i szybkich rozwiązań w kuchni, z pewnością zainteresuje fakt, że sposobów na to, jak łatwo obrać czosnek, jest o wiele więcej. Można na przykład:
- włożyć go do kuchenki mikrofalowej na kilkanaście sekund. Po podgrzaniu łupinki będą same oddzielać się od ząbków;
- rolować ząbek, ściskając go między dłońmi. Intensywne pocieranie całkiem poluzuje łupinkę. To rozwiązanie ma sens tylko wtedy, kiedy potrzebujemy niewielkiej ilości czosnku;
- umieścić go w ręcznej prasce bez obierania. Przez dziurki i tak przeciśniemy wyłącznie miąższ, a łupinka pozostanie w środku.