Zupa szczawiowa to polski kulinarny symbol wiosennego gotowania. Większość z nas uwielbia jej lekko kwaśny smak i zajada ją chętnie jak najdłużej się da. Niektórzy lubią przedłużyć przyjemność z jedzenia tak zwanej szczawiówki i szykują sobie przetwory na zimę – np. zasypując szczaw solą lub konserwując go i pasteryzując w słoiczkach.

Na jakim mięsie gotować zupę szczawiową?

Niezależnie od tego więc, czy dysponujemy szczawiem świeżym czy też tym ze słoika, warto przyłożyć się do właściwego ugotowania tej zupy. Choć historycznie jadano ją na przednówku raczej w „postnej” wersji, to dziś możemy pokusić o jej wzbogacenie.

Nie chodzi tutaj o przewracanie całego, tradycyjnego przepisu do góry nogami. Zamiast tego warto wzmocnić jej smak poprzez odpowiedni mięsny wywar. A do tego najlepiej nadadzą się żeberka wieprzowe, zwłaszcza tę wędzone. Jeżeli nie dysponujecie takimi żeberkami, weźcie te surowe. Również świetnie zdadzą egzamin w zupie szczawiowej.

Przepis na zupę szczawiową na żeberkach

Składniki:

  • 4 żeberka wieprzowe wędzone lub surowe
  • Ok. 10 dag szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • Korzeń pietruszki
  • Ziemniaki
  • Śmietana
  • Łyżka mąki
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajka na twardo

Przygotowanie:

  1. Do garnka włóżcie mięso. Jeśli gotujecie zupę na surowych żeberkach, zacznijcie od gotowania wywaru bez warzyw. W tym celu przez godzinę gotujcie wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, pamiętając o jego szumowaniu. Jeśli dysponujecie żeberkami wędzonymi, możecie od razu przystąpić do gotowania wszystkich składników.
  2. Włóżcie do garnka obraną włoszczyznę, posólcie i gotujcie do miękkości warzyw. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania, dodajcie do środka obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
  3. Po ok. pół godziny dodajcie posiekane i umyte liście szczawiu. Gotujcie przez ok. 5 min.
  4. Po tym rozróbcie razem odrobinę śmietany wraz z łyżką mąki, uważając by nie doszło do powstania grudek. Zabielcie zupę hartując śmietanę.
  5. Doprawcie zupę solą i pieprzem.
  6. Podawajcie z gotowanymi na twardo jajkami i świeżym pieczywem.

Smacznego!