Często zdarza Wam się wieczorem przekręcać z boku na bok, a sen nie chce nadejść? Zamiast szukać gotowych produktów, warto sięgnąć po naturalne sposoby, które równie skutecznie, a mniej inwazyjnie pomogą zasnąć. Z pomocą przychodzi bardzo smaczny i soczysty owoc.

Mowa o melonie. Ten owoc rośnie dziko w Afryce i stamtąd pochodzi, a w Polsce uprawiany jest od XVII wieku. Można go jeść praktycznie bez ograniczeń, bo ma bardzo mało kalorii i średni indeks glikemiczny (65). To jest bardzo istotne, ponieważ oznacza, że możemy go jeść bezkarnie przed pójściem spać.

Dlaczego melon zapewnia dobry sen?

Melony zawierają dużo witamin, i to właśnie one likwidują problem z bezsennością. Chodzi tu głównie o witaminy z grupy B, A (zwłaszcza w tych o pomarańczowym miąższu) C i L-cytrulinę. Mają one znaczący wpływ na układ nerwowy i odpoczywanie organizmu, co oznacza, że zmniejszają skutki stresu, który często odpowiada właśnie za problemy z zasypianiem. Pewnie zastanawiacie się po co objadać się melonami, zamiast zażyć witaminy w tabletce? Odpowiedź jest bardzo prosta, sztuczne witaminy wchłaniają się tylko w niewielkim procencie. Za to te, pochodzące z owoców to inna para kaloszy, tych nie da się przecenić.

Jakie jeszcze właściwości mają melony?

Jest ich naprawdę sporo, dlatego warto uwzględnić je w swojej diecie. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że zawierają aż 90% wody, dzięki temu są świetnym źródłem nawodnienia. Co jeszcze mogą nam dać?

  • Witaminy poprawiają pamięć i koncentrację.
  • Beta-karoten ma właściwości przeciwzapalne. Opóźnia też starzenie się organizmu, dlatego cieszy się zainteresowaniem wielu osób.
  • Chroni też przed przeziębieniami, więc to również taki naturalny środek na odporność.
  • Nie można zapomnieć też o wysokiej zawartości błonnika.
  • Obserwuje się też jego właściwości odchudzające.

Nadal zastanawiacie się, czy jedzenie melonów jest dobrym pomysłem? To warto dorzucić jeszcze wysoką zawartość potasu, która wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Wystarczy zjeść niewielką porcję (ok. 100 g), żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie.

Jak jeść melony?

Nie trzeba ich w żaden sposób przetwarzać, wystarczy jeść je solo (sam miąższ, bez skóry i pestek). Ale, jeśli wydaje wam się, że to się szybko znudzi, to polecamy również skosztować je w formie:

  • koktajlu z melonem,
  • owocowych szaszłyków,
  • sałatek owocowych i wytrawnych również,
  • chłodnika,
  • melon z szynką parmeńską,
  • deski serów twardych, półtwardych i pleśniowych.

Melon sprawdzi się też jako dodatek zarówno do dań mięsnych, w tym rybnych i z owocami morza, jak i w pełni warzywnych.
Warto próbować różne gatunki melonów, każdy z nich smakuje inaczej, jedne są bardziej słodkie, inne mniej. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne to: kantalupa (jest najsłodszy), miodowy, który zdecydowanie najłatwiej jest kupić i dość słodka galia.