Nie da się ukryć, że w polskiej kuchni prym wiodą dania mączne - jak pierogi, pyzy, knedle, kluski śląskie, leniwe albo kopytka. Wszystkie te potrawy są proste do zrobienia, składają się ze stosunkowo tanich składników, każdemu smakują i można je przyrządzić na różne sposoby. Każdy z nas ma swoje ulubione, jedni przepadają za pyzami, inni zajadają się kluskami śląskimi. 

Sposób na kluski leniwe bez gotowania

Ekspresowe do zrobienia i bardzo smaczne są kluski leniwe, zwane też leniwymi pierogami. Wystarczy tylko dobrej jakości twaróg, jajka, mąka i szczypta soli. W kilka minut ciasto jest gotowe i można je podzielić na kluski, które później lądują w garnku z gorącą wodą. Wystarczy chwila i już można podawać - najlepiej z masłem, cukrem oraz cynamonem albo śmietaną z cukrem. Ale kluski leniwe można zrobić w jeszcze jeden sprytny sposób i nawet nie trzeba będzie wyciągać garnka z szafki. 

Wystarczy, że podsmażycie je na tłuszczu na patelni. W ten sposób zrobione kluski są rumiane, cudownie chrupią i mają piękny zapach. Są pyszne zarówno na słodko, jak i na słono. Wypróbujcie poniższy przepis i spróbujcie ich w takim wydaniu.

Przepis na kluski leniwe inaczej

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Za pomocą praski do ziemniaków zmielcie twaróg. Można to też zrobić blenderem albo wykorzystać maszynkę do mięsa. 
  2. Podgrzejcie masło i gdy lekko ostygnie, wlejcie je do twarogu. Wymieszajcie.
  3. Oddzielcie żółtka od białek. Dodajcie żółtka do twarogu, wymieszajcie, a następnie wsypcie sól, cukier i mąkę. Mieszajcie do połączenia składników.
  4. Teraz w osobnej misce ubijcie białka na sztywną pianę. Dodajcie ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszajcie. 
  5. Z ciasta uformujcie kilka cienkich wałeczków i połóżcie je na stolnicy podsypanej mąką. Pokrójcie każdy wałeczek na kluski o szerokości 2-3 cm. Posypcie je mąką.
  6. Rozgrzejcie na patelni olej. Gdy będzie gorący, połóżcie na nim klusk i ismazcie je przez kilka minut, aż będą rumiane z każdej strony. 
  7. Po usmażeniu odłóżcie je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajcie kluski z ulubionymi dodatkami. Smacznego!