Macie ochotę na prosty, a jednocześnie efektowny deser z dosłownie kilku składników? Weźcie paczkę gotowego ciasta francuskiego i 2 produkty z lodówki, a w 20 minut powstanie coś przepysznego. Nie zapomnijcie jednak o pewnym aromatycznym dodatku, dzięki któremu całość nabierze jeszcze więcej charakteru.

Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie można łatwo formować, tworząc wymyślne kształty ciasteczek, paluchów, świderków, rogalików i innych przekąsek. Jednym z najłatwiejszych sposobów na stworzenie ciekawego deseru są jednak kieszonki z ciasta francuskiego, które wystarczy tylko pociąć w trójkąty i upiec, a następnie lekko naciąć z boku, aby zrobić miejsce na nadzienie. W tej roli genialnie sprawdzi się prosty krem o genialnym smaku i aromacie. 

kieszonki z ciasta francuskiego przepis

Źródło: Getty/iStock

Prosty krem do ciasta francuskiego. Nie pomijajcie tego składnika

Aby przygotować najprostszy krem do ciasta francuskiego wystarczy tylko śmietanka kremówka i serek mascarpone. Do tego jeszcze trochę słodyczy w postaci cukru pudru i gotowe. Podstawową mieszankę warto jednak wzbogacić odrobiną aromatycznego dodatku. W tej roli najlepiej sprawdza się kilka kropli soku z cytryny i otarta z niej skórka. Taki krem cytrynowy z mascarpone będzie nie tylko pięknie pachniał, ale też znacznie lepiej smakował. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie przygotujcie proste kieszonki francuskie z kremem na weekendowy deser.

Francuskie kieszonki z kremem - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżki cukru pudru + trochę do dekoracji,
  • 125 g serka mascarpone,
  • sok z cytryny (można dodać też trochę otartej skórki).

Przygotowanie:

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, a następnie dzielimy je na pół, aby stworzyły trójkąty. Tak przygotowane trójkąciki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto francuskie powinno piec się przez około 15-20 minut, a w międzyczasie można przygotować krem.
  2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli soku z cytryny. Opcjonalnie można też dorzucić do kremu startą z niej skórkę.
  3. Upieczone rożki z ciasta francuskiego lekko nacinamy po boku, aby zrobiło się miejsce na krem. Następnie tak przygotowane kieszonki wypełniamy cytrusową bitą śmietaną i dekorujemy na wierzchu cukrem pudrem.