Macie ochotę na prosty, a jednocześnie efektowny deser z dosłownie kilku składników? Weźcie paczkę gotowego ciasta francuskiego i 2 produkty z lodówki, a w 20 minut powstanie coś przepysznego. Nie zapomnijcie jednak o pewnym aromatycznym dodatku, dzięki któremu całość nabierze jeszcze więcej charakteru.
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie można łatwo formować, tworząc wymyślne kształty ciasteczek, paluchów, świderków, rogalików i innych przekąsek. Jednym z najłatwiejszych sposobów na stworzenie ciekawego deseru są jednak kieszonki z ciasta francuskiego, które wystarczy tylko pociąć w trójkąty i upiec, a następnie lekko naciąć z boku, aby zrobić miejsce na nadzienie. W tej roli genialnie sprawdzi się prosty krem o genialnym smaku i aromacie.
Źródło: Getty/iStock
Prosty krem do ciasta francuskiego. Nie pomijajcie tego składnika
Aby przygotować najprostszy krem do ciasta francuskiego wystarczy tylko śmietanka kremówka i serek mascarpone. Do tego jeszcze trochę słodyczy w postaci cukru pudru i gotowe. Podstawową mieszankę warto jednak wzbogacić odrobiną aromatycznego dodatku. W tej roli najlepiej sprawdza się kilka kropli soku z cytryny i otarta z niej skórka. Taki krem cytrynowy z mascarpone będzie nie tylko pięknie pachniał, ale też znacznie lepiej smakował. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie przygotujcie proste kieszonki francuskie z kremem na weekendowy deser.
Francuskie kieszonki z kremem - przepis
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru + trochę do dekoracji,
- 125 g serka mascarpone,
- sok z cytryny (można dodać też trochę otartej skórki).
Przygotowanie:
- Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, a następnie dzielimy je na pół, aby stworzyły trójkąty. Tak przygotowane trójkąciki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto francuskie powinno piec się przez około 15-20 minut, a w międzyczasie można przygotować krem.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli soku z cytryny. Opcjonalnie można też dorzucić do kremu startą z niej skórkę.
- Upieczone rożki z ciasta francuskiego lekko nacinamy po boku, aby zrobiło się miejsce na krem. Następnie tak przygotowane kieszonki wypełniamy cytrusową bitą śmietaną i dekorujemy na wierzchu cukrem pudrem.