Planowanie bożonarodzeniowego menu warto zacząć od przekąsek - potraktowane z miłością, staną się pysznym uzupełnieniem tradycyjnych dań, których w czasie świąt nie może zabraknąć na stole. 

W kuchni chodzi nie tylko o gotowanie – tu powinniśmy czarować, zachwycać i bawić się smakami. Dzisiejsze propozycje na pewno spodobają się osobom, które kuchenny blat traktują nie jak pole bitwy, ale najpiękniejszą i najbardziej efektowną scenę. Na tapet bierzemy klasykę i interpretujemy ją na nowo. Proponujemy trzy muśnięte aksamitną lekkością przekąski, które idealnie sprawdzą się na święta. Ich smaki są nieco nieoczywiste, a do przygotowania użyliśmy spajających wszystko w pyszną całość składników. Niektóre z nich do tej pory niekoniecznie kojarzyły się z Bożym Narodzeniem. Gotowi na pełną doznań podróż? 

Zanim jednak rozpoczniemy tą ekscytującą i bogatą w kulinarne emocje wyprawę, dobrze pamiętać, że aby zachwyt nad świątecznymi daniami stał się faktem, warto zadbać o odpowiednie składniki. To one są gwarancją smaku i jakości. Takimi są m.in. majonez napoleoński i chrzan delikatesowy MOSSO. 

Czas na konkrety! Na pierwszy ogień idą faszerowane pieczarki z majonezem i chrzanem. Czas przygotowania to 30 minut. Przekąska może być nie tylko samodzielnym aktorem na świątecznym stole, ale także znakomitym uzupełnieniem klasyki (np. smażonego karpia).

Adobe Stock

Składniki:

  • 20 średnich pieczarek
  • 1/2 szklanki Majonezu Napoleońskiego MOSSO
  • 2 łyżki Chrzanu Delikatesowego MOSSO
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Oczyść pieczarki i usuń ich łodyżki.
2. W misce wymieszaj majonez, chrzan, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
3. Faszeruj każdą pieczarkę przygotowanym farszem i posyp startym serem.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
5. Podawaj na świątecznym stole.

Kolejną pyszną propozycją są faszerowane pomidory, które – poza przekąskową wersją stand alone – bardzo smacznie skomponują się z czymś treściwszym, np. łososiem w sosie chrzanowym.

Adobe Stock

Składniki:

  • 3 średnie pomidory
  • 4 łyżki Majonezu Napoleońskiego MOSSO
  • 1 łyżka Musztardy Sarepskiej MOSSO
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 100 g ryżu (przed ugotowaniem)
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • pół papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Przekrój pomidory na pół i wydrąż środki.
2. Wymieszaj majonez, musztardę, starty ser, posiekaną cebulę, poszatkowaną paprykę, ugotowany ryż, sól i pieprz.
3. Nafaszeruj połówki pomidorów przygotowanym farszem.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
4. Udekoruj całość świeżą natką pietruszki.

Naszym trzecim pomysłem na świąteczną wieczerzę są ogórki z łososiem przekładane chrzanowo-jajecznym dipem. Możecie je podać samodzielnie lub jako dodatek – np. do śledzi w oleju z cebulą.

Adobe Stock

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 4 ugotowane jajka
  • 2 łyżki Chrzanu Śmietankowego MOSSO
  • 2 łyżki Majonezu Napoleońskiego MOSSO
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 80 g wędzonego łososia 
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ogórki umyć i pokroić na cienkie plasterki.
2. Ugotowane jajka posiekać, dodać do nich chrzan, serek śmietankowy, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
3. Tak przygotowaną pastą przekładać plasterki ogórków.
4. Wierzch posmarować majonezem, a następnie dekoracyjnie poukładać kawałki łososia.

Materiały prasowe