Jak zrobić dobrego łososia na obiad?

Filet z łososia może być przyrządzany na różne sposoby: może być smażony, duszony. Jednak najdelikatniejszy i lekkostrawny jest pieczony w piekarniku. Ze względu na to, że jest dość tłustą rybą, nie powinniśmy dokładać do niej więcej tłuszczu, smażąc go na głębokim oleju, bo może stać się ciężkostrawny. Dlatego zdecydowanie warto zrobić łososia z piekarnika: w naczyniu żaroodpornym lub w folii aluminiowej. A czym przyprawić łososia do pieczenia w piekarniku? Podstawowymi przyprawami, które pasują do tej ryby, są: sól, pieprz oraz sok z cytryny. Mile widziane są także koperek lub natka pietruszki. A o to kilka popularnych propozycji:

  • Pieczony łosoś w folii – kiedy zależy nam na tym, żeby łosoś w piekarniku nie wysechł, musimy go zabezpieczyć przed nadmiernym parowaniem z niego wody. To dlatego pieczemy go albo w naczyniu żaroodpornym lub też owijamy szczelnie folią aluminiową. Ryba piecze się wtedy we własnym sosie, co sprawia, że przenika dokładnie aromatem ziół i przypraw. Niezwykle smaczną propozycją jest np. łosoś pieczony w folii razem z plastrami pomarańczy. Ryba wtedy wchłania sok pomarańczowy, który wprowadza ożywczą, lekko słodką nutę.
  • Pieczony łosoś z warzywami – tu mamy naprawdę sporo możliwości, można poszaleć z warzywnymi dodatkami:

- szaszłyki z łososiadoskonałe do piekarnika i na grilla. Znajdziemy w nich żółtą i czerwoną paprykę, cukinię, pomidorki koktajlowe, pieczarki oraz rozmaite zioła.

- łosoś ze szparagami – choć to sezonowe danie, warto je robić wiosną i latem ze względu na wyjątkowy smak.

- łosoś w pomidorkach koktajlowych – zapiekany z fetą, czosnkiem, smakuje jak w greckiej restauracji.

  • Łosoś z piekarnika pod pierzynką – czyli przykryty marynatą, która dodatkowo zabezpiecza rybę przed wyschnięciem. Tego typu marynatę możemy zrobić:

- z majonezu, szalotek, czosnku, soli i pieprzu,

- ze śmietany wymieszanej z chrzanem,

- ze szpinaku, mozzarelli, czosnku, soli i pieprzu.

Jak smażyć łososia, żeby był zawsze soczysty?

Smażenie łososia może stanowić wstępną obróbkę przed jego pieczeniem. Możemy więc delikatnie podsmażyć rybę (tyle tylko, by ścięło się zewnętrzne białko), a potem ją upiec. Możemy też upieczoną dzień wcześniej wykorzystać do zrobienia nowej potrawy, np. łososia teryaki z warzywami. W tej potrawie smażymy warzywa w woku lub na głębokiej patelni. Podsmażamy więc: brokuły, groszek cukrowy, marchewkę, kiełki fasoli mung, szpinak. To wszystko doprawiamy chili, imbirem, czosnkiem. Dodajemy do tego pieczonego łososia, a gdy złapie dodatnią temperaturę, podajemy go na talerzu, posypujemy go sezamem i szczypiorkiem. Warzywa polewamy sosem jogurtowym.

Co podawać do łososia z piekarnika?

Z łososiem najlepiej komponują się: ziemniaki, ryż, frytki, puree warzywne np. z pietruszki oraz wszelkiego rodzaju sałaty i surówki. Możemy zrobić więc: