Owsianka nadal wielu z nas kojarzy się z koszmarem dzieciństwa - paskudna breja kompletnie pozbawiona smaku często pojawia się w filmach, a nawet książkach, jako typowy przykład niesmacznego śniadania. Wydawałoby się jednak, że mit wstrętnej owsianki został już odczarowany, głównie za sprawą Instagrama i TikToka, gdzie wielu twórców pokazuje przepisy na płatki owsiane w wersjach tak apetycznych, że śmiało mogą konkurować z najlepszymi deserami prosto z cukierni. Zerknijcie choćby na naszą owsiankę piernikową albo owsiankę z masłem orzechowym. Te pomysły mają naprawdę niewiele wspólnego z koszmarną, brejowatą masą, która była koszmarem wielu dzieci w latach 80-tych i 90-tych. Dla tych, którzy jeszcze nie czują się przekonani, mamy dzisiaj kolejną smakowitą inspirację prosto z Instagrama Moniki Wachowiak - oto owsianka pieczona z serków homogenizowanych, która w smaku bardziej przypomina sernikową babeczkę.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Zacznijmy od krótkiego przypomnienia, dlaczego warto jeść owsiankę. To przede wszystkim bogate źródło błonnika, co sprawia że po zjedzeniu owsianki długo czujemy sytość i nie mamy potrzeby, aby zbyt szybko sięgać po kolejne przekąski. Płatki owsiane to sprzymierzeńcy wszystkich tych, którzy wytrwale walczą o idealną sylwetkę, ale również tych, którzy po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Ten produkt zawiera bowiem witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, potas i wapń. Składniki te świetnie działają nie tylko na metabolizm, ale również na cerę. Wiele źródeł podaje, że regularne jedzenie owsianki może dawać efekt w postaci obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Beta-glukany zawarte w owsiance regulują poziom cukru, a także wspomagają pracę serca. Zawartość białka w płatkach owsianych jest z kolei o 15-20% wyższa niż w innych zbożach. 

Przy tych wszystkich niewątpliwych atutach, nie należy jednak zapominać o ważnym ostrzeżeniu - jedzenie owsianki jest zdecydowanie przeciwwskazane dla osób, które cierpią na nieswoiste choroby zapalne jelit, np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Przepis na owsiankę pieczoną z serków homogenizowanych

Na profilu Moniki Wachowiak, czyli @jakjalubiejesc, pojawił się kolejny apetyczny przepis na owsiankę pieczoną z serków homogenizowanych. Z podanych przez autorkę proporcji, można przygotować 4 kokilki. Przekąska najlepiej smakuje na świeżo, gdy jest jeszcze ciepła. Można ją też przygotować dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce.

Składniki:

  • 2 łyżki cukru lub 4 łyżki erytrolu
  • 2 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka (lub napoju roślinnego w wersji dla osób, które wykluczają mleko z diety)
  • 1 łyżka budyniu w proszku (najlepiej w wersji bez cukru)
  • owoce i bakalie do dekoracji (według upodobań).

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieszczamy cukier (lub erytrol), jajka, serek homogenizowany, płatki owsiane, proszek do pieczenia, budyń w proszku oraz mleko.
  2. Wszystko razem blendujemy.
  3. Masę przelewamy do kokilek.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około 15 minut - czas pieczenia może nieznacznie się różnić w zależności od urządzenia, warto obserwować stopień wypieczenia.
  5. Owsiankę pieczoną z serków homogenizowanych studzimy w uchylonym piekarniku. Potem dekorujemy wybranymi owocami oraz bakaliami - świetnie sprawdzą się np. maliny, borówki, pokrojone truskawki, płatki migdałów, rodzynki lub posiekane orzechy laskowe.

Źródło: Instagram.com/@jakjalubiejesc