Ser żółty to jeden z takich składników, które często mamy w lodówkach, gdyż chętnie używamy go nie tylko na kanapki, ale i do makaronów, zapiekanek czy tostów. Mało kto jednak wie, że można z niego zrobić genialną roladę, a sam przepis jest banalnie prosty. Przyda się wam jednak woreczek strunowy i wałek. 

Jak zrobić roladę serową?

Macie w lodówce ser żółty i śmietankowy? Zamiast wykorzystywać je na kanapki, zamieńcie je w coś przepysznego. Wystarczy tylko włożyć ser żółty do woreczka strunowego i zanurzyć go w gorącej wodzie, aż zmięknie i stanie się plastyczny. Tak przygotowaną masę musimy już tylko rozwałkować na płaski placek (najlepiej przez papier do pieczenia lub folię spożywczą) i posmarować serkiem kanapkowym oraz ozdobić nadzieniem. Na koniec wszystko zwijamy w ciasny rulon i w ten prosty sposób mamy genialną przystawkę, którą można podać na stół w całości, do samodzielnego pokrojenia, lub od razu zaserwować w formie uroczych ślimaczków na jeden kęs.

rolada serowa przepis

Źródło: Getty/iStock

Rolada serowa - dodatki

W tak przygotowaną serową bazę możemy zawinąć wszelkie ulubione dodatki, takie jak ulubiona wędlina, kolorowe warzywa czy świeże zioła. Oczywiście możecie tu wykorzystać to, co akurat macie w lodówce, ale połączenia, które szczególnie polecamy, to rolada serowa ze szpinakiem, wędzonym łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami.

Świetnym urozmaiceniem klasycznej rolady serowej będą też plasterki zielonych lub czarnych oliwek, które nie tylko dodadzą całości smaku, ale i sprawią, że gotowa przekąska będzie pięknie prezentowała się na stole. Zobaczcie dokładny przepis na roladę serową i koniecznie spróbujcie podać ją na imprezę lub spotkanie rodzinne.

Rolada serowa - przepis

Składniki:

  • 300 g sera żółtego w kawałku,
  • 200 g kanapkowego serka śmietankowego,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • garść czarnych oliwek,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kostkę sera żółtego wkładamy do grubszej torebki foliowej lub woreczka strunowego, a następnie szczelnie zawiązujemy i wkładamy taką paczkę do garnka z gorącą wodą. Tak przygotowany ser zostawiamy na około 40-60 minut, aż zmięknie i zacznie się robić plastyczny. 
  2. W międzyczasie przygotowujemy dodatki, czyli kroimy w cienkie plasterki oliwki i drobno siekamy koperek. W oddzielnej miseczce mieszamy natomiast serek śmietankowy z przyprawami. 
  3. Gdy ser żółty już się rozpuści, wyjmujemy woreczek z wody i przekładamy masę do miski. Dorzucamy pokrojone oliwki i koperek i dokładnie mieszamy całość, a następnie wyciągamy masę na kawałek papieru do pieczenia. Całość przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy plastyczny ser na cienki placek. 
  4. Tak przygotowany serowy spód smarujemy kremowym nadzieniem, a na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia. Na koniec ostrożnie wszystko zwijamy w roladę, owijamy ją ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.