Jeżeli przepadacie za prostymi deserami, zróbcie klasyczny krem bawarski. Nie trzeba nawet włączać piekarnika, żeby go zrobić. Wystarczy kilka składników, prostokątna albo okrągła foremka na ciasto i lodówka, w której stężeje delikatna, mleczna masa.

Deser jest banalnie łatwy do zrobienia i niesamowicie aksamitny. Idealny do podania z kawałkami czekolady albo świeżymi owocami zamiast ciasta do kawy. Gwarantujemy, że taki niecodzienny specjał zrobi furorę wśród wszystkich gości. 

Deser bawarskich książąt

Krem bawarski przyrządza się na bazie kremu z żółtek jaj, mleka oraz cukru. Można nadziewać nim pączki albo przekładać ciasta. Z przygotowanego kremu bawarskiego można następnie zrobić popularny w Niemczech deser bawarski.

Prawdopodobnie wynalazcą tego przysmaku wcale nie był Niemiec, a znany francuski szef kuchni Antonin Carême. Gotował on dla największych osobistości swoich czasów, w tym dla cara Rosji Aleksandra I Romanowa. Spekuluje się, że nazwa „deser bawarski” wynika stąd, że francuscy mistrzowie kuchni, którzy specjalizowali się w takich przysmakach, służyli rodzinie Wittelsbachów, rządzącej Bawarią od XII w. aż do 1918 roku. 
Współcześnie taki deser możecie wykonać sami z kilku składników, które dostaniecie w każdym sklepie. Cały przepis znajduje się poniżej. 

Przepis na deser bawarski

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 350 ml śmietany 12% lub 18%
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wsypcie całą żelatynę i zalejcie ją 100 ml zimnego mleka. Wymieszajcie, aż się rozpuści i odstawcie. 
  2. Wyłóżcie folią spożywczą niewielką, prostokątną (lub okrągłą) formę do pieczenia.
  3. Wlejcie 3 żółtka do rondelka. Wsypcie biały cukier i utrzyjcie.
  4. Następnie do jajecznej masy wlejcie resztę mleka. Dobrze mieszajcie, aż składniki się połączą.
  5. Postawcie rondelek na kuchence i podgrzejcie, aż masa zacznie się gotować. Cały czas mieszajcie, żeby nic się nie przypaliło.
  6. Gdy zawartość garnka już się zagotuje, od razu zdejmijcie go z kuchenki. Dodajcie żelatynę i wymieszajcie. Odstawcie na chwilę do ostudzenia.
  7. Do śmietany dodajcie cukier waniliowy, wymieszajcie i przełóżcie do garnka z jajeczną masą. 
  8. Wymieszajcie wszystko dokładnie trzepaczką i wlejcie do formy. Przykryjcie ją jeszcze z wierzchu folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  9. Po tym czasie deser jest już gotowy do podania. Można go posypać z wierzchu kawałkami posiekanej drobno czekolady albo polać owocowym, słodkim syropem i podać ze świeżymi truskawkami. Smacznego!