Zastanawiacie się, co to jest filet wieprzowy? To nic innego jak polędwiczki, czyli najdelikatniejsza część wieprzowiny. Zwykle smażymy je lub pieczemy. Pysznym pomysłem są też polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym, jednak dzisiaj pokażemy wam jeszcze ciekawszy sposób na podanie tego mięsa. Weźcie tylko podstawowe przyprawy i 1 wyrazisty dodatek, a wszystko pójdzie migiem.

Jak zrobić roladki z wieprzowiny?

Przepis na roladki z polędwiczki jest bardzo prosty, ale trzeba tu pamiętać o kilku ważnych krokach. Po pierwsze, najpierw trzeba dobrze je rozbić, aby uzyskać cienkie płaty, które potem łatwo zwiniemy w zgrabny rulon. Gdy już to zrobimy, liczy się też odpowiednie doprawienie, gdyż nie wystarczy tylko posypać polędwiczki solą i mielonym pieprzem z obu stron, ale trzeba też porządnie wetrzeć przyprawy w mięso.

roladki wieprzowe przepis

Źródło: Getty/iStock

Roladki wieprzowe - dodatki

Gdy mamy już przygotowane mięso, zostaje tylko dodanie nadzienia. Oczywiście możemy tu wykorzystać przeróżne ulubione dodatki, jednak świetnym składnikiem, który doskonale wzbogaci wieprzowinę, są kapary z zalewy. Ich wyrazisty smak i aromat świetnie podkręci pieczone roladki, ale pamiętajcie, żeby uważać z ilością soli. Przez naturalnie słony smak kaparów łatwo bowiem o przesolenie tego dania.

Do tego warto też dorzucić cienkie plasterki boczku, które sprawią, że mięso nie wyschnie podczas pieczenia i będzie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak. Ten patent pochodzi z przepisu na kanale YouTube @lieblingsrezepte5955. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie spróbujcie przygotować to szybkie, ale eleganckie danie.

Przepis na roladki wieprzowe

Składniki:

  • 700-800 g filetu wieprzowego,
  • 250 g boczku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • tymianek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cały kawałek polędwiczki wieprzowej oczyszczamy z błon i kroimy wzdłuż na pół, a potem każdy z pasków znów dzielimy na dwie równe części.
  2. Każdy z powstałych czterech kawałków przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy tłuczkiem.
  3. Tak przygotowane płaty mięsa posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem i porządnie nacieramy. Następnie przykrywamy je plasterkami boczku, układamy po kilka kaparów i posypujemy tymiankiem.
  4. Całość zwijamy w ciasny rulon, a potem spinamy wykałaczką lub specjalną szpadką do szaszłyków i przekrajamy każdą roladkę na pół, tworząc dwa cieńsze plasterki.
  5. Tak przygotowane roladki wieprzowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i wystarczy już tylko podać je z ulubioną sałatką oraz ziemniakami, ryżem czy kaszą. 

Źródło: Youtube.com/@lieblingsrezepte5955