Młoda kapusta to coś, na co czekamy każdej wiosny - w tym roku z racji pogody pojawiła się w sprzedaży wyjątkowo wcześnie. Aż żal nie skorzystać! Jeśli już jedliście młodą kapustę zasmażaną, być może szukacie innych pomysłów na smaczne wykorzystanie tego wiosennego warzywa. 

Dla tych, którzy nie mają czasu na długie stanie przy garach, świetnie sprawdzi się przepis jednogarnkowy. Chłopski garnek z młodą kapustą to danie, które właściwie robi się samo - tak naprawdę wystarczy pokroić wszystkie składniki i umieścić je w dużym garnku, a potem od czasu do czasu wymieszać.

Oprócz tego, ta receptura ma jeszcze jeden duży atut. Tego typu przysmaki smakują jeszcze lepiej, gdy się je odgrzewa. Przygotowane „na świeżo” są smaczne, ale dopiero po nocy spędzonej w lodówce i ponownym podgrzaniu, z chłopskiego garnka wydobywa się cała głębia smaku. Czy musimy jeszcze was przekonywać? To przecież niewielki nakład pracy, a pyszny obiad na kilka dni będzie gotowy raz-dwa!

Przepis na chłopski garnek z młodą kapustą

Składniki:

  • spora główka młodej kapusty
  • 700 g ziemniaków (nie muszą być młode)
  • 500 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego (może też być passata)
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 młode marchewki
  • pęczek koperku
  • ok. 3 szklanki gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy.
  2. Kiełbasę kroimy w kostkę.
  3. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy.
  4. Młodą kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy.
  5. Przygotowujemy duży garnek z grubym dnem, rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego kiełbasę, cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa przyrumieni.
  6. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy.
  7. Dodajemy wszystkie przyprawy.
  8. Smażymy razem przez 6-8 minut.
  9. Dodajemy ziemniaki, wodę, koncentrat pomidorowy.
  10. Mieszamy. Gotujemy chłopski garnek z młodą kapustą przez mniej więcej 30-40 minut.
  11. Pod sam koniec procesu gotowania, przygotowujemy osobno na patelni zasmażkę - roztapiamy masło i przesmażamy na nim mąkę.
  12. Zasmażkę dodajemy do garnka. Gdy potrawa jest gotowa, dodajemy posiekany pęczek koperku.

Z czym podać chłopski garnek z młodą kapustą?

Ta potrawa świetnie smakuje nawet solo, ale domyślamy się że chcecie sprawić, by stała się jeszcze bardziej sycąca. W takim przypadku możecie podawać ją z pieczywem albo ulubioną kaszą - nam smakuje najbardziej z kaszą gryczaną albo chlebem żytnim. Niektórzy serwują ją z ziemniakami, chociaż nie wydaje się to być idealna kombinacja z uwagi na to, że już sam kociołek zawiera w sobie dodatek ziemniaków.