Płatki owsiane pojawiają się w naszych kuchniach w wielu odsłonach. Najczęściej powstaje z nich owsianka, puszyste placki czy ciasteczka lub muffiny owsiane, ale takiego pomysłu pewnie jeszcze nie widzieliście. Zobaczcie, jak zrobić proste i tanie smarowidło z płatków owsianych, które genialnie sprawdzi się jako lżejszy zamiennik masła czy margaryny.

Czym jest "masło owsiane"?

Smarowidło z płatków owsianych, znane też jako pasta owsiana, to popularny wegański zamiennik masła. Dobrze znają go również alergicy, którzy nie mogą spożywać laktozy i szukają smacznych alternatyw w diecie. 

Choć oczywiście nie można tego nazwać prawdziwym masłem, to taka nazwa jest potocznie stosowana, gdyż smarowidło z płatków owsianych ma kremową konsystencję i równie neutralny smak, jak ten tradycyjny tłuszcz w kostkach. Przebija go jednak wartościami odżywczymi, gdyż jest dobrym źródłem błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Co więcej, taka pasta owsiana dostarcza znacznie mniej kalorii niż tradycyjny tłuszcz do smarowania.

masło owsiane przepis

Źródło: Getty/iStock

2 sposoby na smarowidło z płatków owsianych

Jak zrobić masło z płatków owsianych? Istnieją 2 metody - na bazie namoczonych lub uprażonych płatków owsianych. Do tego wystarczy już tylko odrobina oleju roślinnego oraz sól. Niektórzy dodają jednak inne przyprawy, na przykład kurkumę, dzięki której gotowa pasta nabiera lekko żółtego "maślanego" koloru. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby dorzucić do niego ulubione zioła, a wtedy uzyskamy jeszcze bardziej aromatyczne smarowidło.

Wszystko to musimy już tylko dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę i smarowidło owsiane jest gotowe do jedzenia. Ważne jednak, aby było ono szczelnie zamknięte w słoiczku i przechowywane w lodówce. Aby nie straciło cennych wartości, najlepiej spożyć je w ciągu 7-10 dni.

Prosty przepis na masło owsiane

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • około ćwierć szklanki oleju kokosowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od prażenia płatków, czyli wysypujemy je na suchą patelnię i podsmażamy przez kilka minut, ciągle mieszając, aż staną się rumiane i zaczną ładnie pachnieć. Tak przygotowane płatki owsiane muszą teraz całkowicie ostygnąć.
  2. Wystudzone prażone płatki owsiane blendujemy z olejem kokosowym i solą na gładką, kremową masę. Ważne, aby dodawać olej stopniowo, aby móc na bieżąco kontrolować konsystencję smarowidła. 
  3. Tak przygotowane masło owsiane przekładamy do czystego słoika i szczelnie zamykamy.