Składniki (na 2 porcje):
– 250 g mąki pszennej
– 2 średniej wielkości jajka
– 350 ml mleka
– 50 g roztopionego masła
– 2 łyżki cukru
– pół łyżeczki soli
– serek Twój Smak naturalny
– łyżka kakao
– 2 łyżki miodu
– garść orzeszków ziemnych
– kilka łyżek syropu klonowego
– garść truskawek lub innych owoców
Wykonanie (80 minut):
Wbij do miski jajka, roztrzep je, dodaj roztopione masło, dolej mleko i wszystko wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier i sól, dolej roztrzepane jajka z masłem i mlekiem – wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na godzinkę.
Przygotuj w osobnym naczyniu nadzienie – połącz serek z miodem i kakao.
Na suchą, rozgrzaną patelnię nalej 3 porcje ciasta – po łyżce każda. Poczekaj 3 minuty, aż masa się lekko zetnie. Nałóż na każdy placuszek łyżkę masy serowej i polej odrobiną ciasta, przykrywając nadzienie.
Poczekaj 2 minuty i przewróć pankejki. Smaż je przez chwilę, aż będą gotowe.
Podawaj z owocami, potłuczonymi orzeszkami ziemnymi i syropem klonowym.
Mniam!
Więcej przepisów znajdziesz TU