Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkimi ciasteczkami, wypełnionymi dżemem, budyniem, albo serem. Robi się je z ciasta drożdżowego, albo kruchego. Można też dodać do ciasta ser, wtedy wychodzą mięciutkie i delikatne.

Nadziewane rogaliki z ciasta ziemniaczanego

Jednak mało kto wie, że ciasto na rogaliki można też zrobić z dodatkiem ziemniaków. Wystarczą 3 spore ziemniaki, mąka, jajko i masło. Do tego wyrazisty farsz z fety i szpinaku i przepyszna przekąska na 2 kęsy zachwyci każde podniebienie. Rogaliki ziemniaczane smakują doskonale na ciepło, podane od razu po upieczeniu. Ale będą też świetną przekąską na zimno na drugie śniadanie, albo na kolację.

Przygotujcie:

  • 3 duże ziemniaki
  • 500 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • ziarna sezamu do posypania

Farsz do rogalików

  • 12 dag sera feta
  • 3 brykiety szpinaku mrożonego
  • 1 mały ząbek czosnku

Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i pozostawcie do ostygnięcia. W misce rozgniećcie ser feta, dodajcie rozmrożony szpinak, i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do smaku sól i pieprz. Połączcie, aż powstanie gładka masa.

Przygotujcie blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni z funkcją termoobiegu.

Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę i pozostawcie do ostygnięcia. Następnie do ziemniaków wbijcie 1 jajko i wlejcie roztopione, przestudzone masło. Dodajcie proszek do pieczenia, sól i pieprz i przesianą mąkę.
Ciasto szybko zagniećcie i podzielcie na 2 równe części. Jedną przykryjcie ściereczką, a drugą, na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkujcie na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowany placek pokrójcie najpierw na 4 a potem, każda z tych części jeszcze na 3, tak by powstało 12 równych trójkątów. Na każdym trójkącie nałóżcie w szerszym jego końcu 1 łyżeczkę farszu. Zwijajcie w rulon zaczynając od szerszego boku.
Dociśnijcie rogi palcami, by nie wyleciał farsz. Wszystkie rogaliki ułóżcie na blaszce. Tak samo zróbcie z drugą połową ciasta.Do miseczki wbijcie 2 żółtka i je rozbełtajcie. Każdy rogalik posmarujcie od góry pędzelkiem i posypcie sezamem.
Blachę z rogalikami wstawcie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu można jeść jeszcze ciepłe, są przepyszne i mięciutkie.