Składniki na sałatkę śledziową na krakersach
- 180 g słonych krakersów
- 500 g pieczarek
- 6 szt. filetów śledziowych w oleju
- 5 szt. jajek
- 1 pęczek szczypiorku
- 150 g majonezu
- 250 g żółtego sera
- 30 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę śledziową na krakersach?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę i ostrożnie wkładamy surowe jajka (powinny być całkowicie zanurzone; jeśli tak nie jest, dolewamy więcej wody). Naczynie umieszczamy na średniej mocy palnika. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy odrobinę moc grzania i gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Następnie odlewamy wrzątek, a jajka zalewamy zimną wodą. Gdy ostygną, obieramy je ze skorupki.
Krok 2:
Szczypiorek dokładnie płuczemy, osuszamy i siekamy na drobno. Kroimy również ugotowane na twardo jajka – możemy zrobić to nożem lub za pomocą specjalnej szatkownicy. Śledzie wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym (najlepszym wyborem będą filety w oleju). Za pomocą ostrego noża kroimy je w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, następnie dodajemy ok. 90 g majonezu (klasyczny możemy zastąpić samodzielnie przygotowanym majonezem wegańskim, na bazie mleka sojowego). Całość doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i soli, mieszamy do połączenia składników.
Krok 3:
Pieczarki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli jest taka potrzeba, obieramy je. Kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy 30 ml oleju (najlepszy będzie rzepakowy lub słonecznikowy, sprawdzi się też oliwa z oliwek) i ustawiamy na wysokiej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy, aż znacznie zmniejszą swoją objętość, a woda z grzybów odparuje. Kiedy będą gotowe, zdejmujemy naczynie z płyty i studzimy.
Krok 4:
Żółty ser (np. gouda lub edamski, możemy wybrać również inny, ulubiony rodzaj) ścieramy na drobnych oczkach tarki i wrzucamy go do pieczarek. Dodajemy ok. 60 g majonezu i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Krok 5:
Na paterze lub tacy (możemy też użyć prostokątnej, drewnianej deski do krojenia) układamy spód z krakersów. Przykrywamy go ⅔ sałatki śledziowej, delikatnie wyrównując łyżką. Następnie wykładamy kolejną warstwę z krakersów. Umieszczamy na niej masę z pieczarek oraz żółtego sera i przykrywamy ją krakersami. Na wierzchu wykładamy resztę sałatki śledziowej. Całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Krok 6:
Sałatkę śledziową na krakersach podajemy dobrze schłodzoną, pokrojoną na niewielkie kwadraciki. Świetnie smakuje udekorowana posiekanym szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki.