Nie macie pomysłu na obiad? Zamiast znów robić nudne i pracochłonne kotlety mielone, przerzućcie się na to genialne w swojej prostocie danie. Leniwe kotlety smakują bosko, a do tego robią się niemal same, więc wy zyskacie więcej czasu na przygotowanie w tym czasie surówki czy obranie ziemniaków. Zobaczcie, jakie to proste i przepyszne.
Jak zrobić kotlety leniwe?
Wszyscy wiemy, że przepis na kotlety mielone nie jest trudny, jednak coś równie smacznego można zrobić jeszcze szybciej i prościej. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na stanie przy patelni i obracanie pryskających kotlecików, wybierzcie sprytniejszą opcję, czyli leniwe kotlety bez smażenia. W tej recepturze wystarczy tylko wymieszać mięso mielone ze startymi warzywami i kilkoma dodatkami, a następnie ulepić z tego kotleciki i wrzucić je na trzyskładnikowy sos na bazie koncentratu pomidorowego. W ten sposób kotlety same gotują się w sosie, a wy nie musicie ich pilnować i przewracać widelcem.
Źródło: Getty/iStock
Leniwe kotlety - dodatki
Podstawowy przepis na kotlety leniwe można urozmaicać do woli, zarówno jeśli chodzi o mięsną masę, jak i sos. Mięso mielone można wzbogacić dodatkowo świeżymi lub suszonymi ziołami, takim jak natka pietruszki, koperek czy bazylia. Dzięki temu zyskają znacznie więcej aromatu i smaku, a dodatkowo będą pięknie prezentowały się na talerzu. Zamiast kapusty możecie natomiast dodać też do nich startą na średnich oczkach cukinię lub liście świeżego szpinaku.
Z kolei prosty sos pomidorowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy doprawicie go suszonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrym pomysłem jest też posypanie całości startym serem pod sam koniec duszenia, a dzięki temu leniwe kotlety będą wyglądały jeszcze bardziej apetycznie.
Przepis na kotlety leniwe
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- po 100 g kapusty, marchewki i cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany,
- pół szklanki bulionu,
- sól i pieprz i trochę cukru do smaku.
Przygotowanie:
Marchew, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a kapustę cieniutko szatkujemy. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym i wbijamy jajko oraz sypiemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy z niej niewielkie kotlety mielone.
Na patelni mieszamy bulion z koncentratem i śmietaną, a następnie dodajemy do tego sól, pieprz i trochę cukru dla przełamania kwaśnej nuty pomidorów. Całość gotujemy przez kilka minut, po czym układamy w sosie wcześniej uformowane kotleciki i przykrywamy patelnię pokrywką. Tak przygotowane leniwe kotlety powinny gotować się na średniej mocy palnika przez około 20-25 minut.