Trzeba przyznać, że im ciasto jest bardziej ciężkie i słodkie, tym niestety lepiej smakuje. Przykładem są chociażby torty i wszelkiego rodzaju ciasta przekładane, które aż uginają się pod ciężarem pysznych kremów i innych dodatków.

Krem jednak kremowi nie równy. Do tych najcięższych należą maślane kremy na bazie budyniu i inne wariacje na ten temat. Nieco lżejsze są kremy na bazie śmietany kremówki.

Dzisiaj przedstawimy wam pewien nowatorski krem właśnie na bazie słodkiej śmietanki, ale z jednym dodatkowym i nietypowym składnikiem. Poznajcie zatem przepis na taki właśnie krem, który pasuje do wszystkich ciast. 

Mocno śmietankowy krem do każdego ciasta 

Sekretem tego kremu jest jego kremowy, bardzo śmietankowy smak. Ten efekt można uzyskać dzięki wykorzystaniu tłustej śmietanki, kajmaku oraz… kanapkowego serka śmietankowego. Właśnie ten ostatni składnik odpowiada za aksamitną konsystencję kremu, choć z powodzeniem można zastąpić go także ok. połową szklanki cukru. 

Będzie on doskonały do każdego tortu, a także przekładanych ciast z dodatkiem owoców czy czekolady. Można nim przełożyć biszkopty, a także posmarować nim dookoła gotowe ciasto. 

Przepis na śmietankowy krem do tortu

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36% 
  • 400 g serka śmietankowego
  • 250 g kajmaku

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną wcześniej śmietankę wlejcie do miski. Ubijcie ją mikserem na wysokich obrotach - tak długo, aż powstanie wam gęsta, bita śmietana. Uważajcie, żeby nie przesadzić! Śmietanę można przebić i wówczas wyjdzie z niej masło. 
  2. Następnie do ubitej śmietany dodajcie 400 g serka śmietankowego oraz 250 g kajmaku.
  3. Miksujcie, aż składniki się połączą i powstanie jednolita, gęsta i kremowa masa. 

I gotowe! Tak przygotowany krem będzie idealny do tortów, zarówno do przełożenia nim biszkoptów jak i posmarowania ciasta dookoła. Można też wykorzystać go do zrobienia prostych dekoracji - wystarczy przełożyć krem do rękawa cukierniczego, dobrać odpowiednią końcówkę i za jego pomocą zrobić drobne różyczki na obwodzie ciasta.