Kochacie zupę ogórkową? Jeżeli tak, to mamy dla was dobrą wiadomość. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. W końcu jej główny składnik stanowią ogórki kiszone, a te (jak i inne kiszonki) są bogatym źródłem witaminy C, A, E i K oraz potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu.
Ze względu na proces fermentacji, któremu się je poddaje, ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem. Wspierają odbudowę mikroflory jelitowej, wspomagają trawienie i zwiększają odporność. Warto więc często uwzględniać je w swojej diecie i dodawać do sałatek, na kanapki albo ugotować z nich zupę.
Z czym można zrobić zupę ogórkową?
Do tej zupy, poza ogórkami, dodaje się także marchew, cebulę, pietruszkę oraz solidną porcję ziemniaków. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, by ogórki dodać do garnka na samym końcu, gdy wszystkie warzywa są już miękkie. W przeciwnym razie zawarty w nich kwas sprawi, że ziemniaki się nie ugotują i pozostaną surowe.
Zamiast ziemniaków możecie dodać inny składnik, czyli ryż. Z tym dodatkiem zupa ogórkowa jest bardziej delikatna, a jednocześnie odpowiednio treściwa - dla najmłodszych w sam raz. Wystarczy tylko pół szklanki, czyli około 100 g suchego ryżu. Przepis na tę zupę znajdziecie poniżej.
Przepis na zupę ogórkową z ryżem
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- pół szklanki suchego ryżu
- 5 ogórków kiszonych
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Opłuczcie udka z kurczaka i włóżcie do garnka. Dodajcie czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe i zalejcie mięso wodą. Gotujcie 20 minut.
- W międzyczasie obierzcie warzywa i pokrójcie w kostkę. Kiedy minie wyznaczony czas, wsypcie je do garnka i od momentu ponownego zagotowania gotujcie kolejne 20 minut.
- Zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce. Wsypcie je do zupy wraz z ryżem. Wymieszajcie i gotujcie ok. 15 minut.
- Pod koniec dodajcie posiekany koperek oraz sól i pieprz. Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną. Smacznego!