Składniki (na 8 porcji):
- 1 kg twarogu sernikowego z Piątnicy (w tym ok. 4 łyżki do dekoracji)
- 200 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- łyżka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka łyżek cukru pudru
- opakowanie ciastek piernikowych
Wykonanie (90 minut):
Weź jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do misy i ubij z cukrem. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i powoli dokładaj twarogu sernikowego – cały czas miksuj powstającą masę.
Ubij białka. Wlewaj pianę partiami do masy i delikatnie mieszaj. Wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystko wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nałóż na nią masę i piecz przez 60 minut w 170 stopniach.
Boki upieczonego sernika oklej ciastkami piernikowymi – użyj do tego twarogu sernikowego.
Na wierzchu ułóż gwiazdki z papieru i posyp sernik cukrem pudrem. Po zdjęciu gwiazdek ciasto będzie gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz TU