Składniki (na 8 porcji):

  • 1 kg twarogu sernikowego z Piątnicy (w tym ok. 4 łyżki do dekoracji)
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka łyżek cukru pudru
  • opakowanie ciastek piernikowych

 

Wykonanie (90 minut):

Weź jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do misy i ubij z cukrem. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i powoli dokładaj twarogu sernikowego – cały czas miksuj powstającą masę.

Ubij białka. Wlewaj pianę partiami do masy i delikatnie mieszaj. Wsyp pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystko wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nałóż na nią masę i piecz przez 60 minut w 170 stopniach.

Boki upieczonego sernika oklej ciastkami piernikowymi – użyj do tego twarogu sernikowego.

Na wierzchu ułóż gwiazdki z papieru i posyp sernik cukrem pudrem. Po zdjęciu gwiazdek ciasto będzie gotowe!


Więcej przepisów znajdziesz TU