Już rozpoczął się długo wyczekiwany sezon na pierwsze świeże owoce i warzywa. To dopiero początki, dlatego na razie musimy zadowolić się głównie rabarbarem, ale cierpliwości. Jeszcze kilka tygodni, a na bazarach i w supermarketach pojawią się pierwsze truskawki z pól.

Póki co możemy zadowolić się innymi owocami, które są dostępne przez cały rok, czyli jabłkami. Zrobicie z nich na przykład szarlotkę - a jeżeli znudziło się wam to ciasto w klasycznej wersji, zróbcie je jeszcze inaczej. W tym celu wykorzystajcie pewne owoce z puszki.

Morelotka, czyli ciasto lepsze od szarlotki

Owocami, które również da się kupić w sklepie niezależnie od panującej pory roku, są oczywiście te sprzedawane w puszkach. Na przykład morele, które genialnie pasują do klasycznego ciasta z kruszonką.

Ułóżcie je gęsto na cieście zamiast jabłek, posypcie i wrzućcie do piekarnika. To pyszny i słodki wypiek, który pasuje na każdą okazję. Przepis na morelotkę, czyli ciasto z morelami z puszki, znajdziecie poniżej. 

Przepis na morelotkę

Składniki na formę o wymiarach 27 x 18 cm:

  • 1 puszka moreli w syropie
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru + 10 g cukru waniliowego 
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 40 g masła

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie 2 całe jajka. Dodajcie cukier biały i waniliowy oraz szczyptę soli. Utrzyjcie za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. 
  2. Następnie wlejcie 100 ml oleju, dodajcie 100 g jogurtu i ponownie wymieszajcie. 
  3. Wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujcie przez kilka minut, aż masa będzie jednolita. 
  4. Odcedźcie morele z syropu i pokrójcie je w cienkie plastry. 
  5. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Wlejcie do środka ciasto, wyrównajcie je z wierzchu i ułóżcie na nim plastry moreli.
  6. Wymieszajcie 50 g mąki i cukru oraz 40 g cukru. Powstałą kruszonką posypcie wierzch ciasta. 
  7. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 35 minut. Smacznego!