W lodówce zalega wam por z włoszczyzny i nie macie na niego pomysłu? Najlepszym i zdecydowanie najszybszym wyjściem będzie chrupiąca, świeża surówka do obiadu. Zwykle jednak na naszych stołach pojawia się wersja z marchewką i jabłkiem lub surówka z pora i selera, a można zrobić coś jeszcze lepszego. Tomasz Strzelczyk pokazał genialny przepis na surówkę z pora w nieco innej wersji, która absolutnie nas zachwyciła. Wszystko dzięki 1 dodatkowi.

Jak dobrze umyć pora?

Zanim przejdziemy do siekania i mieszania, zacznijmy od najważniejszej części, czyli tego, jak umyć por. Ten etap wbrew pozorom jest kluczowy, gdyż niedokładne oczyszczenie warzywa skutkuje potem nieprzyjemnym chrupaniem ziarenek piachu w zębach, a tego przecież nie chcemy. Aby więc por nie miał w sobie żadnych resztek ziemi, najlepiej po prostu go posiekać, a następnie zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut. Dzięki temu wszystkie zanieczyszczenia opadną na dół miski, a por dodatkowo zyska jeszcze więcej chrupkości. 

surówka z pora przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić surówkę z pora? 1 nietypowy dodatek podkręci smak

Kiedy mamy już przygotowany por, zabieramy się za resztę dodatków. Niemal każda klasyczna surówka z pora zawiera jabłko, cebulę i marchew, ale warto dorzucić do tego podstawowego zestawu coś jeszcze, a Tomasz Strzelczyk ma na to genialny patent. Aby gotowa mieszanka miała wyrazisty smak, kucharz dodaje do niej startą na drobnych oczkach gruszkę. Ważne jednak, aby była ona twarda, gdyż mocno dojrzały, miękki owoc rozpadnie się podczas ścierania na papkę.

Wystarczy tylko połówka tego popularnego owocu, a dzięki takiemu słodkiemu dodatkowi surówka z pora nabierze jeszcze więcej charakteru. Zostaje więc już tylko sos, a ten też będzie obłędny. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

Surówka z pora i gruszki - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 pory (tylko białe części),
  • połówka twardej gruszki,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z porów odcinamy zielone części, a białe kroimy w półplasterki. Tak przygotowanego pora przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie resztki piasku opadły na dół.
  2. W międzyczasie myjemy i ścieramy na tarce jabłko i gruszkę, a także obraną marchewkę. Cebulę natomiast obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z umytym i osuszonym potem, a następnie zabieramy się za sos.
  3. W oddzielnej miseczce mieszamy majonez, śmietanę, miód, musztardę francuską i sok z cytryny. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie łączymy sos. Tak przygotowanym sosem polewamy posiekane składniki i dokładnie mieszamy całość, aby surówka była mocno wilgotna. 

Źródło: Facebook.com/people/Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube