Aby przygotować genialne ciasto na Wielkanoc, wcale nie musicie się napracować. Ten wypiek jest banalnie prosty, a cały sekret jego smaku tkwi w odpowiednio przygotowanej białkowej piance. Zamiast po prostu miksować białka z cukrem, dorzućcie do nich jeszcze jeden dodatkowy składnik. Gwarantujemy, że tak przygotowane ciasto z bezą zachwyci każdego.
Jak zrobić bezę? Podstawowe zasady
Zanim przejdziemy do ciasta, najpierw musimy dobrze ubić białka na bezę, a to wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób po prostu wybija jajka, oddziela żółtka i miksuje białka z cukrem, ale warto tu pamiętać o dwóch ważnych kwestiach:
- zawsze mówi się, że białka do ubijania powinny być schłodzone, ale nie każdy wie, że warto je nawet zamrozić i dopiero po rozmrożeniu zabierać się za miksowanie. Choć może to brzmieć dziwnie, to rozmrożone białka ubijają się znacznie lepiej niż świeże, a po upieczeniu mają idealną konsystencję,
- kolejna kluczowa sprawa to odpowiednia proporcje, więc należy więc zapamiętać, że na każde białko dodajemy 50 g cukru. Najlepiej wybrać do tego cukier puder lub taki o jak najdrobniejszych kryształkach.
Co dodać do bezy, żeby była jeszcze smaczniejsza?
Sama w sobie beza nie ma zbyt wiele smaku i jest po prostu słodka, ale można ją łatwo podkręcić pewnym popularnym składnikiem z kuchennej szafki. Wystarczy dodać do ubitych białek zmielone orzechy, a po upieczeniu beza zachwyci głębokim smakiem i obłędnym aromatem.
Co więcej, tak przygotowana beza orzechowa jeszcze ładniej prezentuje się na wierzchu ciasta i sprawia, że każdy wypiek od razu wygląda jak z dobrej cukierni. Wystarczy tylko zagnieść szybkie ciasto kruche, rozsmarować na nim ulubiony dżem i wyłożyć na wierzch orzechową pianę, a powstanie genialny deser.
Przepis na ciasto z orzechową bezą pochodzi z Instagramowego profilu @aysens.kitchen. Dokładne proporcje składników i krótkie wideo ze sposobem przygotowania znajdziecie poniżej.
Przepis na ciasto z bezą orzechową
Składniki:
na kruchy spód:
- 4 żółtka,
- 250 g masła,
- 3,5 szklanki mąki (380-400 g),
- 100 g cukru.
na bezę:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 200 g zmielonych orzechów laskowych,
- dodatkowo: 600 g marmolady malinowej.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta, więc zagniatamy w misce masło, żółtka, mąkę i cukier. Gdy masa będzie już jednolita, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie ubijamy białka i powoli dodajemy cukier. Gdy piana będzie już sztywna, wsypujemy drobno zmielone orzechy i delikatnie łączymy całość przy pomocy szpatułki.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód blachy. Następnie rozsmarowujemy na tym marmoladę, po czym delikatnie wykładamy na wierzch orzechową bezę. Tak przygotowane kruche ciasto z bezą orzechową wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Gotowe ciasto kruche odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i jeszcze w blaszce dzielimy na kawałki, a dopiero po całkowitym wystudzeniu, wykładamy porcje na talerzyki.
Źródło: Instagram.com/aysens.kitchen/