Wstajecie rano i szykujecie śniadanie, ale w chlebaku zostały już tylko okruszki? Nie musicie ubierać się i pędzić do sklepu, bo świeże i pyszne pieczywo zrobicie sami i to tylko w 5 minut. Oto najprostszy chlebek z patelni, który pysznie sprawdzi się do jajecznicy, ale i jako dodatek do gulaszu czy zupy. Zobaczcie, jak go zrobić. Nie będziecie potrzebowali wielu składników.
Sprytny sposób na 5-minutowe chlebki z patelni
Okazuje się, że pyszne i tanie pieczywo można przygotować bez długiego wyrabiania, czekania aż ciasto wyrośnie, a potem wypiekania. Wystarczy tylko patelnia i mąka z wodą, a do tego podstawowe przyprawy. Otóż na patelni mieszamy wodę z solą i odrobiną cukru, a potem dosypujemy do tego mąkę i wszystko mieszamy, lekko podgrzewając. Gdy mieszanka stanie się już jednolita i gładka, przekładamy ją na blat, dosypujemy jeszcze trochę mąki i wszystko jeszcze chwilę wyrabiamy.
Prosty przepis na chlebki z patelni
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- odrobina oleju.
Przygotowanie:
W głębokiej patelni mieszamy wodę z solą i cukrem, a gdy wszystko się już rozpuści, stopniowo dosypujemy mąkę. Gdy mieszanka będzie już wstępnie wymieszana, włączamy palnik i podgrzewając ciasto, wsypujemy resztę mąki i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie już jednolita, zdejmujemy ją z patelni i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie aż stanie się idealnie elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto dzielimy na niewielkie kulki, a następnie każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Gotowe placuszki przekładamy na odrobinę rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron. Gotowe chlebki z patelni powinny mocno urosnąć i stać się apetycznie rumiane.