Biszkopt z masą orzechową

Ocena:

4.49 (171)

  • 2 godz. 0 min.
Przepis Babci :)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki masła + ½ kostki margaryny
  • Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki
  • Dodatkowo:
  • polewa

Biszkopt z masą orzechową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składnik przygotować biszkopt. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 20x35 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
  • Mleko z cukrem zagotować, dodać zmielone orzechy i smażyć 5-10 minut, cały czas mieszając. Wyłączyć gaz pod garnkiem i dodać masło z margaryną. Mieszać do połączenia składników.
  • Biszkopta nasączyć, przełożyć ciepłą masą, udekorować polewą i schłodzić. Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne