Zdjęcia i stylizacja: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
Ocena:
4.45
(154)
30 min.
dla 4 osób
Burger nie musi kojarzyć się z kiepskim fast-foodem. Jeśli postawimy na burger wołowy, podamy go ze szparagami i jajkiem sadzonym, mamy gotowe sycące i wartościowe danie.
Składniki:
60 dag wołowiny
24 zielone szparagi
sól, cukier, pieprz
2 łyżki masła
4 jajka
4 bułki pszenne z siemieniem lnianym
4 łyżki majonezu
8 liści fioletowej sałaty dębowej
płatki parmezanu
Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso mielemy, mieszamy, wyrabiamy przez 5 min. Dzielimy na cztery równe części i formujemy burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki, gotujemy w lekko osolonej wodzie z cukrem przez 3–4 min; odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Rozgrzewamy masło, smażymy jajka sadzone – białko powinno być ścięte, a żółtko lekko półpłynne.
Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, kładziemy burgery. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy po 3–4 min z każdej strony, następnie odstawiamy na minutę, aby soki odciekły.
Bułki przecinamy na połowy, kładziemy na gorącej patelni grillowej, przypiekamy ok. minuty z obu stron.
Podobnie na patelni grillowej przypiekamy szparagi. Bułki smarujemy majonezem, przekładamy sałatą, usmażonym mięsem, płatkami parmezanu, szparagami i jajkiem sadzonym, składamy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.