Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.5 (159)
Nowe wydanie popularnego kuskusu - zapiekamy go w cebuli.
orzechy piniowe 20 g
suszone morele 30 g
kuskus 40 g
masło 30 g
oliwa z oliwek 30 ml
bulion warzywny 300 ml
czerwona cebula 4 szt.
natka pietruszki 10 g
sól 3 g
pieprz 3 g
cynamon 3 g
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C.
Cebule: odcinamy ich szczyt, a także przycinamy dół, żeby bezpiecznie stały, ale uważamy, żeby się nie rozwarstwiły. Umieszczamy je w naczyniu do pieczenia, wlewamy szklankę wody i skrapiamy oliwą. Przykrywamy cebule z czapeczkami i pieczemy przez ok. 1 godz. Studzimy je, po czym łyżeczką opróżniamy centralną część. Uzyskany miąższ siekamy.
Farsz: 2 łyżki oliwy i 1,5 łyżki masła rozgrzewamy na patelni przez kilka minut. Wrzucamy miąższ cebuli, cynamon i kuskus. Chwilę podgrzewamy, dolewamy 100 ml bulionu, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy kuskus na 5 min, a następnie dodajemy morele, piniole (lub pistacje) i natkę pietruszki.
Pieczenie: wypełniamy cebule nadzieniem i przykrywamy czapeczkami. Wlewamy pozostały bulion i dodajemy masło. Pieczemy przez 25 min. Jeśli zbyt szybko będzie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką.
Porady
Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa, a dzielenie się nim – otwartości na ludzi i poczucia wspólnoty.