Artur Rogalski
4.5 (2)
Chakalaka to danie jednogarnkowe, które najczęściej składa się z marchewki, papryki, pomidorów, cebuli oraz zielonego groszku. Ten warzywny gulasz rodem z południowoafrykańskiej kuchni zachwyci każde podniebienie. Potrawa może stanowić samodzielne danie, np. z kromką chleba lub być smacznym dodatkiem mięs, ryb i ryżu. Jeśli szukacie lekkiego, warzywnego dania, to zapraszamy po nasz przepis na chakalakę.
groszek konserwowy 400 g
pomidory w puszce 400 g
zielona papryka 1 szt.
czerwona papryka 1 szt.
marchewka 350 g
tymianek 3 g
przyprawa curry 6 g
papryka chili 1 szt.
korzeń imbiru 10 g
cebula 1 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
sól 5 g
pieprz 3 g
Smażenie: cebulę i czosnek obieramy. Chili myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, papryczkę drobno kroimy. Cebule siekamy w drobną kostkę, natomiast czosnek w plasterki. Dużą patelnię rozgrzewamy wraz z oliwą. Dodajemy przygotowane warzywa oraz przyprawy: curry, tymianek. Smażymy 2–3 minuty.
Imbir: obieramy go i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, połowę dodajemy na patelnię, drugą część pozostawiamy na później.
Marchew: obieramy ją, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy na patelnię i smażymy, mieszając 2–3 minuty.
Papryka: czerwoną i zieloną myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Kroimy w średnią kostkę. Dokładamy na patelnię i smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę imbiru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wykończenie chakalaki: dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz osączony groszek. Całość mieszamy i gotujemy 3–4 minuty.
Porady
- Do chakalaki zamiast groszku konserwowego możemy dodać fasolkę z puszki lub świeży groszek, a nawet mrożony. Gotujemy go do miękkości.
- Danie możemy połączyć z kaszą, np. z ugotowanym w bulionie pęczakiem i otrzymamy pyszne kaszotto chakalaka. Już na talerzach potrawę warto posypać startym parmezanem i posypać świeżym tymiankiem.
- W sezonie letnim zamiast pomidorów z puszki możemy użyć pomidory świeże, które niewątpliwie podniosą walory smakowe dania.
- Jeżeli mamy świeży tymianek, wówczas dodajemy go na 1–2 minuty przed końcem gotowania.
- Zamiast curry w proszku do potrawy możemy dodać pastę curry, najlepiej czerwoną. Należy zwrócić uwagę na jej ostrość i dostosować do własnych preferencji.
- Gotową chakalakę możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem, doda on smaku i danie będzie się ładniej prezentowało.