Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.57 (174)
Chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą lekkie i sycące danie na upalne dni. Imbir i kumin dodaje orientalnej nuty. Sprawdź przepis na chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą.
ogórek 6 szt.
pomidorki koktajlowe 7 szt.
czerwona cebula 1 szt.
polędwiczki z kurczaka 4 szt.
przyprawa do kurczaka 7 g
olej 15 ml
pita 2 szt.
jogurt naturalny 200 ml
czosnek 1 ząbek
imbir 5 g
skórka z cytryny 0.5 szt.
papryka chili 1 szt.
kumin (kmin rzymski) 5 g
świeża mięta 30 g
kolendra 30 g
cukier 3 g
sól 5 g
pieprz 5 g
Na raitę: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku i odstawiamy. Ogórki (nie trzeba ich obierać) przecinamy wzdłuż na pół, potem kroimy w słupki i na krótsze kawałki, mieszamy z pomidorkami i cebulą.
Polędwiczki: nacieramy przyprawą do kurczaka, obsmażamy ze wszystkich stron na odrobinie oleju, aż się zezłocą. Ogórki z dodatkami mieszamy z raitą.
Pitę lub chlebek naan: nacinamy, aby utworzyć kieszonkę, nakładamy warzywa i porwane na kawałki mięso. Posypujemy dodatkowo kolendrą.
Porady
Zobacz: ogórki faszerowane kaszą jaglaną i tuńczykiem
Raita to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej, na bazie naturalnego jogurtu, z ziołami i przyprawami, serwowany do dań głównych.