4.49 (195)
Chłodnik z arbuza i pomidora to prosty przepis na lekki i orzeźwiający obiad. Pełna witamin potrawa świetnie smakuje szczególnie latem.
arbuz 1 kg
pomidor 1 szt.
ogórek 1 szt.
czerwona papryka 1 szt.
limonka 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mięta 2 gałązki
Arbuza kroimy w kostkę i odpestkowujemy. Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Arbuza, pomidora i sok z limonki blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich odrobinę oliwy i mieszamy. Do misek nalewamy chłodniku arbuzowego, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Dekorujemy listkami mięty.
Porady
Zobacz też: Chłodnik buraczkowo-malinowy