www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Cake pops lizaki zazwyczaj powstają z resztek ciasta po świętach. Ale my proponujemy wersję, którą robimy specjalnie, na Boże Narodzenie. To też świetny pomysł na spotkanie przedświąteczne w szkole, dzieciaki będą po nie sięgały w pierwszej kolejności. Nasze cake pops lizaki w kształcie choinek bazują na piankach marshmallow i ryżu preparowanym. Robi się je szybko i prosto, a efekt powala.
cukier puder 500 g
pianki marshmallow 200 g
syrop cukrowy 45 ml
ryż preparowany 100 g
rożki lodowe 6 szt.
zielony barwnik 3 ml
posypki do ciast 1 szt.
woda 90 ml
Masa: pianki przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy syrop cukrowy, mieszamy, żeby nie przywarły. Gdy pianki są już rozpuszczone, dosypujemy ryż preparowany (lub oryginalne Rice Krispies, które są dodatkowo słodzone).
Formowanie: masę bezową szybko przekładamy do wafelków na lody, zanim zastygnie. Wkładamy patyczek w środek każdego lizaka choinki.
Chłodzenie: cake pops lizaki wkładamy do lodówki na godzinę, aż całkowicie stwardnieją.
Ozdabianie: mieszamy cukier puder z zielonym barwnikiem spożywczym i 90 ml wody - powinien powstać gęsty lukier (jeśli wychodzi zbyt rzadki można dosypać więcej cukru pudru). Zanurzamy rożki w lukrze i dekorujemy choinki posypką. Umieszczamy je w pozycji stojącej, żeby lukier dobrze zastygł.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/christmas-tree-crispy-pops