231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska ZjedzPięknie

Chrupiące rurki z kremem mascarpone

Ocena:

4.47 (159)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Rurki z kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Rumianą, chrupką otoczkę tworzy kruche ciasto, a wypełnienie śmietanowa masa z mascarpone. To obłędny duet, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są zaskakująco proste w wykonaniu, a prezentują się jak najlepszy deser z cukierni. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić rurki z kremem. Przepis jest niezawodny, nawet jeśli nie macie metalowych foremek.

Składniki:

  • mąka pszenna  400 g

  • masło  200 g

  • sól  1 szczypta

  • śmietana 18%  200 g

  • cukier puder  65 g

  • śmietana kremówka  250 ml

  • mascarpone  250 g

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

Chrupiące rurki z kremem mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wsypujemy do miski mąkę pszenną, szczyptę soli i 15 g cukru pudru. Dodajemy śmietanę 18% i pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy składniki, po czym ugniatamy je przez chwilę dłońmi, żeby powstało zwarte ciasto (nie róbmy tego zbyt długo, inaczej za bardzo się ogrzeje). Formujemy je w kulę. Możemy ją od razu lekko spłaszczyć. Owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Dzięki chłodzeniu ciasto wyjdzie delikatne i kruche

    rurki z kremem - kruche ciasto
  • Krok 2:

    Rozwałkowujemy kruche ciasto na placek o grubości około 2 mm. Możemy podsypać je mąką, ale najlepiej wyłożyć je na silikonową stolnicę lub umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu zapobiegniemy przyklejaniu się i rwaniu ciasta. Wycinamy z niego paski o szerokości około 1,5–2 cm, za pomocą nożyka lub radełka. 

    rurki z kremem - krojenie pasków z ciasta
  • Krok 3:

    Przygotowujemy specjalne foremki na rurki z kremem w kształcie stożków. Dobrze jest nasmarować je miękkim masłem, żeby mieć pewność, że ciasto się do nich nie przyklei. Owijamy wykrojone wcześniej paski dookoła foremek, tak żeby trochę na siebie nachodziły. Umieszczamy rurki na blaszce wyłożonej pergaminem lub silikonową matą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy się zarumienią. Studzimy je, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby ciasto wyszło chrupkie. 

    rurki z kremem - pieczenie
  • Krok 4:

    Ubijamy schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone i 50 g cukru pudru na gęstą, puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową. Umieszczamy krem do rurek w rękawie cukierniczym lub szprycy. Jeśli nie mamy takich akcesoriów pod ręką, możemy włożyć go do woreczka spożywczego (z dosyć grubej folii, na przykład do torebki śniadaniowej z suwakiem). 

    rurki z kremem - ubita śmietana z mascarpone
  • Krok 5:

    Wyciskamy krem do wystudzonych rurek z ciasta. Wystarczy, że obetniemy końcówkę rękawa cukierniczego nożyczkami, ale dla ułatwienia możemy też nałożyć długą, wąską tylkę, taką, za pomocą której nadziewa się pączki.   

    rurki z kremem - wypełnianie rurek kremem
  • Krok 6:

    Obficie oprószamy rurki z kremem cukrem pudrem, za pomocą gęstego sitka lub tzw. różdżki do zdobienia deserów. Najlepiej smakują niedługo po przyrządzeniu, ale można też przechowywać je w lodówce. Warto zadbać o to, żeby nie były narażone na działanie wilgoci, inaczej kruche ciasto zmięknie.   rurki z kremem - kruche ciasto

    rurki z kremem - podanie

Porady

  • Z podanych składników otrzymamy około 20 rurek
  • Same rurki można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu, a krem nałożyć do środka tuż przed podaniem.  
  • Przy wyrabianiu kruchego ciasta niezwykle ważne jest to, żeby masło było dobrze schłodzone. Wyjmujemy je z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Szybko kroimy je w kostkę i dodajemy do mąki. 
  • Rurki z kremem da się przygotowywać również w wersji wytrawnej. Ich wierzch można przed pieczeniem posypać makiem, sezamem lub parmezanem. Środek polecamy wypełnić serkiem ziołowym, twarożkiem lub pastą warzywną, na przykład z bakłażana (baba ghanoush). 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czego zrobić ciasto na rurki z kremem? 

Najlepsze w smaku wychodzą rurki z ciasta pszennego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zrobić je z mąki pełnoziarnistej, na przykład orkiszowej. Można pokusić się też o zrobienie ich z innego ciasta. Dostępne opcje to między innymi: 

  • rurki z kremem z ciasta francuskiego – to rozwiązanie dla zabieganych (wystarczy kupić gotowy produkt), a efektem jest chrupka, rozdzielająca się na delikatne, maślane płaty rurka z kremem. Sprawdzi się też ciasto filo
  • sycylijskie cannoli, czyli rurki z ciasta faworkowego – przyrządza się je nieco inaczej, bo, podobnie jak chruściki, smaży się je w głębokim tłuszczu.  
  • rurki z ciasta drożdżowego, które charakteryzują się niezwykłą puszystością, ale o chrupkości możemy zapomnieć. 

Jak zrobić pyszny krem do rurek?  

Najbardziej popularne, bo najszybsze i najłatwiejsze do wykonania, są rurki z kremem mascarpone, ale chrupiące stożki z kruchego ciasta można też wypełnić: 

  • bezowym kremem ptysiowym – z białek jaj, sporej ilości cukru, z dodatkiem aromatu waniliowego lub cytrynowego, lekki jak chmurka, najczęściej parowany z ciastem parzonym, 
  • kremem z kaszy mannyznacie go z miodownika lub stefanki, ale przydaje się też do wielu innych deserów, jest delikatny i lekkostrawny, 
  • kremem budyniowym – to jeden z wszechobecnych dodatków do deserów. Wypełnia babeczki, tworzy warstwy tortów, łączy elementy metrowca, nie można bez niego zrobić karpatki. Rurki z kremem budyniowym to doskonałe połączenie kruchego ciasta i gęstej masy wzbogaconej puszystym masłem.  

Jak zrobić rurki z kremem bez foremek? 

Przepis na rurki z kremem zazwyczaj wymienia specjalne metalowe foremki jako akcesoria niezbędne do upieczenia chrupiącej otoczki. Nie każdy jednak ma je w wyposażeniu kuchni. Warto wiedzieć, że można zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia i folii aluminiowej. Wystarczy pociąć pergamin na kwadraty o boku około 20 cm, a następnie zawinąć w cienki stożek, po czym spiąć zszywką. W nim należy umieścić folę aluminiową w taki sposób, żeby utrzymywała kształt stożka. Na tak wykonaną foremkę domowej roboty można nawinąć paski ciasta. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne