Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.49 (186)
Chrupiące placki ziemniaczane niejedno mają imię. Tym razem robimy je w wersji chrzanowej z gorgonzolą i sałatką.
rodzynki 10 g
jabłka 2 szt.
seler naciowy 6 gałązek
orzechy włoskie 30 g
jogurt naturalny 150 ml
sok z cytryny 1 szt.
przyprawa curry 3 g
sól 3 g
pieprz 3 g
ziemniaki 4 szt.
tarty chrzan 25 g
jajka 1 szt.
masło 100 g
olej słonecznikowy 45 ml
gorgonzola 200 g
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min. Jabłka i selery łączymy z odsączonymi rodzynkami, połową orzechów, jogurtem, sokiem z cytryny i curry. Dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
Kartofle przekładamy do bawełnianej szmatki i odciskamy płyn, następnie mieszamy z chrzanem, jajkiem i doprawiamy solą, formujemy małe kartoflane placuszki.
Masło z dodatkiem oleju rozgrzewamy na dobrej patelni, smażymy placuszki na rumiano po 5 min z każdej strony. Odsączamy na papierze, na ciepłe wykładamy po kawałku gorgonzoli i łyżce selerowo-jabłkowej sałatki, posypujemy pozostałymi orzechami.
Można dołożyć na każdy placek dodatkowy cienki plaster świeżego, czerwonego jabłka zarówno dla dekoracji, jak i smaku. Są idealne jako przekąska.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018
Porady
Sałatka selerowo-jabłkowa świetnie pasuje też do śledzi, wędzonej makreli i pieczonych kartofli.
Zobacz przepis: okonomiyaki