0 (0)
Ciasteczka owsiane fit z powodzeniem zaspokoją apetyt na słodycze na diecie. Nie zawierają laktozy ani glutenu, za to oferują sporą porcję błonnika. Spełniają więc wymogi wielu zdrowych jadłospisów. Biały cukier zastępują przede wszystkim banany, ale masę warto dosłodzić także odrobiną miodu. Chrupiący deser posmakuje nie tylko miłośnikom wieloziarnistych wypieków. Poznajcie niezawodny przepis na fit ciasteczka owsiane z bananem.
płatki owsiane 200 g
mąka owsiana 30 g
słonecznik 100 g
banany 2 szt.
jajka 1 szt.
oliwa z oliwek 10 ml
miód 12 g
Banany: obieramy, dzielimy na mniejsze części i wkładamy do miski lub wysokiego, wąskiego naczynia z wyposażenia ręcznego blendera. Dodajemy jedno niewielkie jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy też rozdrobnić owoce widelcem i wymieszać je ręcznie, ale zajmie nam to więcej czasu i masa nie będzie gładka.
Make eat easy
Suche składniki: do oddzielnej miski wsypujemy płatki owsiane (najlepiej górskie), ziarna słonecznika i mąkę (da się ją uzyskać po prostu poprzez zmielenie płatków w robocie kuchennym lub blenderze). Dla nadprogramowej porcji błonnika możemy dorzucić zmielone siemię lniane. Dietetyczne ciasteczka owsiane dużo zyskają także na dodatkowi kakao. Będą miały wtedy czekoladowy posmak i porcję magnezu.
Make eat easy
Masa: łączymy suche składniki i banany zmiksowane z jajkiem. Dodajemy płynny miód i oliwę (sprawdzą się też inne rodzaje tłuszczu, na przykład olej kokosowy lub masło klarowane). Mieszamy łyżką lub szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą i zamienią w zwartą, nieco kleistą masę. Jeśli nie przeszkadzają nam dodatkowe kalorie, możemy wzbogacić przepis na ciasteczka owsiane fit ulubionymi bakaliami (na przykład rodzynkami, daktylami lub żurawiną).
Make eat easy
Pieczenie: nabieramy masę za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Układamy porcje na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko je spłaszczamy. Dążymy do tego, żeby powstały krążki o średnicy około 9 cm i grubości 7 mm. Możemy pomóc sobie metalowym pierścieniem. Pieczemy ciasteczka z płatków owsianych fit w 180°C (tryb góra-dół) przez 15–20 minut. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić.
Make eat easy
Fit ciastka owsiane: przekładamy na kratkę cukierniczą (dzięki temu będą się równomiernie studzić i staną się chrupiące z wierzchu). Świetnie smakują ze szklanką mleka. Jeśli pozwalają nam na to wymagania dietetyczne, możemy je udekorować przed podaniem polewą czekoladową, sosem waniliowym lub solonym karmelem.
Make eat easy