Ciasteczka pawie oczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, dodać oba cukry i jajko. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Blachy z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Dżem wyłożyć do miseczki i wymieszać aby się dobrze smarował. Po upływie żądanego czasu wyjąć ciasto i wałkować je na nie za gruby ani za cienki placek. Za pomocą foremki o kształcie kółka wycinać ciasteczka. Okrągłe ciasteczka podzielić na dwie części i za pomocą kieliszka lub małej foremki ( jeśli mamy ) wycinać w środku kółka. Okrągłe ciasteczka i okręgi układać na blasze. Resztki ciasta ponownie zagnieść, wałkować i wycinać ciasteczka. Musi być tyle samo kółek co okręgów. Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10-12 minut. Po upieczeniu wystudzić ciastka. Na kółko nakładać porcję dżemu i nakładać okręgi lekko dociskając aby ciasteczka się zlepiły. Jeśli ktoś chce można ciasteczka posypać cukrem pudrem.