Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.45 (150)
Niby takie zwykłe, a jednak inne. Ciasteczka pralinowe pisanki wskoczą na nasz wielkanocny stół!
migdały 250 g
cytryna 1 szt.
biała czekolada 250 g
masło 200 g
ekstrakt migdałowy 5 kropli
cukier 500 g
posypki do ciast 50 g
cukier puder 120 g
wanilia 1 szt.
wafle 4 szt.
Syrop: cukier wsypujemy do rondla, podlewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli to konieczne, dolewamy wody.
Migdały: zalewamy wrzątkiem, hartujemy i obieramy ze skórki. Przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do syropu.
Masa: czekoladę drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z masą migdałową. Dodajemy ziarenka wanilii wydobyte ze strąka, rozcieramy drewnianą łyżką, dalej gotujemy. Gdy masa zgęstnieje, a wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło. Podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby masa lekko stężała.
Kształtowanie ciasteczek: na kartce rysujemy jajka. Wycinamy szablon i przykładamy do wafli. Nożem wycinamy kształty pisanek. Wafle pokrywamy płasko masą migdałową. Obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dekoracja: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i esencją migdałową. Pisanki polewamy lukrem, malujemy pisakami i ozdabiamy perełkami.
Porady