Ciasto budyniowe na herbatnikach z winogronami i galaretką
Ocena:
4.36
(167)
40 min.
Proste ciasto bez pieczenia z herbatnikami oraz z winogronami i galaretką. Owocowo-budyniowe ciasto bez pieczenia na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Składniki:
6 paczek herbatników po 50 gram każda
0,75 litra mleka
3 budynie śmietankowe z cukrem na 1/2 litra mleka każdy
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa (75 gram)
winogrono zielone i czerwone
4 kostki startej czekolady
Ciasto budyniowe na herbatnikach z winogronami i galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki. Budynie ugotować na mleku. Lekko przestudzić i większą część wyłożyć na herbatniki, następnie znów ułożyć warstwę herbatników.
Wylać resztę budyniu i wstawić do lodówki aż budyń zastygnie, winogrono przekroić na pół, wyjąć pestki i układać na budyniu.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wystudzić, gdy zacznie gęstnieć polewać delikatnie łyżką na winogrono, aż do wyczerpania. Wstawić na kilka godzin do lodówki aż ciasto zastygnie, przed podaniem posypać startą czekoladą.
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami kroić maczając nóż w wrzącej wodzie.