Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.57 (168)
Ciasto filo nie musi kojarzyć nam się jedynie z deserem. Wytrawna propozycja na obiad i kolacja to ciasto filo faszerowane serem feta i smakowitą pokrzywą. Listki pokrzywy dodadzą daniu charakteru!
pokrzywa 150 g
masło 100 g
feta 200 g
parmezan 50 g
skórka z cytryny 1 szt.
cytryna 1 szt.
jajka 1 szt.
gałka muszkatołowa 3 g
pieprz 3 g
sól 5 g
ciasto filo 7 szt.
sezam 15 g
rukola 50 g
Pokrzywy dokładnie myjemy, osuszamy. 2 i 1/2 dag masła rozgrzewamy na dużej patelni. Kiedy zaskwierczy i stanie się orzechowo-brązowe, dodajemy pokrzywy i podgrzewamy ok. 6 min, aż zmiękną. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Używając ręcznika, odciskamy z pokrzyw jak najwięcej płynów, liście z grubsza siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy pokruszoną fetę, drobno starty parmezan, otartą skórkę i sok z cytryny, ok. 2/3 jajka (aby to odmierzyć, najlepiej je rozbełtać) i gałkę muszkatołową, hojnie przyprawiamy – masa powinna być luźna, ale nielejąca się.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na stole roboczym rozkładamy trzy arkusze ciasta filo, zachodzące na siebie na ok. 5 cm. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem, na wierzchu rozkładamy trzy kolejne arkusze i smarujemy masłem. Ostatni arkusz kładziemy na środek, aby wzmocnić ciasto.
Nakładamy masę pokrzywową wzdłuż przez środek, na 2 cm szerokości, zabezpieczamy zakładając krótkie końce, a następnie rolujemy wzdłuż długich, tworząc „kiełbasę". Ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem i zaczynając od jednego końca, zwijamy rulon w spiralę o śr. ok. 20 cm.
Placek obficie smarujemy pozostałym, rozmąconym jajkiem i obsypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy przez 40–45 min lub do momentu, gdy nabierze ładnego złotego koloru.
Pozostawiamy, aby ciasto filo lekko ostygło, ciepłe kroimy jak tort i podajemy z rukolą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Porady
Zobacz przepis na: Galette de rois z ciasta filo
Młode pokrzywy są słodkawą, odżywczą i zupełnie darmową alternatywą dla szpinaku. Warto spróbować!