fot. Artur Rogalski
0 (0)
Ciasto góra lodowa na biszkopcie z kremem budyniowym to wyjątkowo delikatny i kremowy wypiek. Ten deser zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem, dlatego sprawdza się na każdą okazję i zawsze robi wielkie wrażenie. Mimo tej efektownej prezentacji sposób przygotowania wcale nie jest trudny i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący miłośnik pieczenia. Zobaczcie przepis na ciasto góra lodowa i przygotujcie je w swoich kuchniach.
mąka pszenna 150 g
jajka 6 szt.
cukier 450 g
proszek do pieczenia 4 g
sól 1 szczypta
kakao 25 g
mleko 600 ml
budyń waniliowy 2 szt.
żółtko 1 szt.
masło 400 g
woda 120 ml
mleko w proszku 130 g
biszkopty 200 g
herbata 200 ml
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek. Do miski przesiewamy 150 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia i 15 g kakao. Masło wyjmujemy z lodówki. Biszkopty kroimy na połówki.
Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dosypujemy 220 g cukru i dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy wszystko łyżką. Gotowy biszkopt przelewamy do foremki i pieczemy przez około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrajamy wzdłuż na pół.
Krem budyniowy: odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim 2 paczki budyniu oraz 1 żółtko. Resztę mleka zagotowujemy ze 110 g cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy do niego budyniową mieszankę i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Przykrywamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy na gładki krem razem z 200 g miękkiego masła.
Poncz: zaparzamy szklankę mocnej, czarnej herbaty, słodzimy 10 g cukru i odstawiamy napar do całkowitego wystudzenia.
Ciasto góra lodowa: blaszkę, w której piekł się biszkopt wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej pierwszy blat ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy połową masy budyniowej. Następnie przykrywamy to drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałym kremem. Połówki biszkoptów układamy pionowo na masie i wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
Masa z mleka w proszku: w tym czasie zagotowujemy wodę, 250 g masła i 110 g cukru, a kiedy wszystko się rozpuści, studzimy masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy, aby pozbyć się grudek. Połową masy polewamy biszkopty, a pozostałą część miksujemy z 10 g kakao i ponownie polewamy ciasto.
Porady
- Ciasto góra lodowa na biszkopcie można wzbogacić dodatkowo cienką warstwą masy kajmakowej lub masła orzechowego. Do przełożenia ciasta świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju powidła i konfitury. Dla przełamania słodkiego kremu, najlepiej wybrać lekko kwaśne przetwory owocowe, takie jak dżem z pigwy.
- Aby wypiek był nieco bardziej orzeźwiający, warto dodać do niego świeże lub mrożone owoce. Szczególnie dobrze smakuje ciasto góra lodowa z malinami, truskawkami lub borówkami. Musimy jednak pamiętać, że ciasto góra lodowa z owocami znacznie szybciej podejdzie wodą, więc będzie miało krótszy termin do spożycia.
- Jeśli nie lubicie kremu na bazie masła, możecie zastąpić go serkiem mascarpone. Ten wariant ma równie aksamitną konsystencję, ale jest lżejszy i mniej tłusty niż masa budyniowa.
- Szukacie prostszego sposobu na uzyskanie podobnego smaku, ale nie macie czasu? Przygotujcie ciasto góra lodowa bez pieczenia. W tej wersji na spód wykorzystuje się biszkopty lub herbatniki. Na wierzchu takiego ciasta na zimno warto wylać dodatkowo galaretkę.