bbcgoodfood.com
4.5 (2)
Ciasto z mikrofalówki to świetny patent na szybki deser, wystarczy zaledwie 7 minut, żeby cieszyć się tym wyjątkowym wypiekiem. Sprawdzi się idealnie, gdy mamy mało czasu i wielką ochotę na coś słodkiego. Do tego wykonanie jest niezwykle proste i poradzą sobie z nim nawet dzieci. Polecamy podawać je z gałką lodów waniliowych lub polane sosem karmelowym. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto z mikrofali.
mąka pszenna 50 g
proszek do pieczenia 2 g
soda oczyszczona 2 g
cukier puder 48 g
kakao 16 g
jajka 1 szt.
mleko 45 ml
olej rzepakowy 45 ml
czekolada 10 g
orzechy 10 g
esencja waniliowa 5 kropli
rodzynki 10 g
Składniki suche: do dużego kubka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder oraz 2 łyżki kakao. Mieszamy dokładnie.
Jajko: dodajemy 1 jajko i mieszamy na tyle dokładnie, na ile to możliwe.
Pozostałe składniki: dodajemy mleko (45 ml), olej roślinny (rzepakowy lub słonecznikowy) (45 ml) i kilka kropli esencji waniliowej. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy około 30 g kawałków czekolady (2 łyżki), orzechów i rodzynek. Ponownie mieszamy.
Pieczenie: kubek z przygotowaną masą umieszczamy na środku kuchenki mikrofalowej, ustawiamy maksymalną moc i pieczemy przez 1,5–2 minuty do momentu, gdy ciasto z mikrofalówki przestanie rosnąć.
Porady
- Warto poszukać jak największego kubka do wypieku ciasta z mikrofalówki. Im będzie większy, tym mniejsze ryzyko, że ciasto wyleje się podczas pieczenia.
- Szybkie ciasto z mikrofali najlepiej smakuje podane zaraz po upieczeniu, zwłaszcza w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
- Bakalie w cieście możemy pominąć lub modyfikować w zależności od własnych upodobań, warto jednak trzymać się podanej w przepisie ilości.
- Ciasto z mikrofalówki smakuje wyśmienicie przyprawione szczyptą cynamonu.
- Esencję waniliową można zastąpić miętową lub pomarańczową.