Artur Rogalski
4.45 (196)
Ciasto z wiśniami to obowiązkowa pozycja na podwieczorek. Ucierany spód jest niezwykle puszysty i wilgotny. Dodatek kakao bardzo dobrze komponuje się ze smakiem słodko-kwaśnych owoców i sprawia, że wypiek efektownie się prezentuje. Z dumą przedstawiamy przepis na szybkie ciasto z wiśniami skromnie udekorowane cukrem pudrem.
mąka pszenna 300 g
masło 200 g
jajka 5 szt.
cukier 165 g
proszek do pieczenia 8 g
kakao 15 g
wiśnie 1 kg
cukier puder 20 g
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić ciasto z wiśniami. Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół.
Wiśnie: dokładnie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Usuwamy pestki ręcznie lub za pomocą drylownicy.
Ciasto: masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i studzimy. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie z nich puszysta masa, dolewamy cienkim strumieniem płynne masło. Delikatnie łączymy ją z suchymi składnikami za pomocą szpatułki.
Pieczenie: wykładamy do foremki ¾ masy. Pozostałą część łączymy z kakao i przykrywamy nią pierwszą warstwę ciasta. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy przez około 40–45 minut, do suchego patyczka.
Podanie: wystudzone ciasto wiśniowe posypujemy cukrem pudrem za pomocą drobnego sitka.
Porady
- Jeśli masa kakaowa jest zbyt gęsta, żeby rozprowadzić ją w foremce, wymieszajmy ją z dwoma łyżkami wody lub mleka.
- Niektórym miłośnikom słodkich wypieków może nie wystarczyć posypka z cukru pudru, dlatego polecamy także wilgotne ciasto z wiśniami i kruszonką. Do receptury trzeba wtedy dodać tylko jeden, prosty krok. Żeby otrzymać chrupiący dodatek, trzeba rozetrzeć mąkę pszenną z masłem i cukrem. Otrzymaną w ten sposób kruszonką posypujemy ciasto przed włożeniem go do piekarnika.
- Ucierane ciasto z owocami najlepiej przechowywać pod przykryciem, w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Powinniśmy je zjeść w ciągu 3 dni. Zwróćmy uwagę, czy nie jest narażone na działanie wilgoci, ponieważ wtedy na wierzchu może pojawić się pleśń.
- Wypiek na bazie masła jest niezwykle wilgotny i puszysty, ale możemy też zrobić szybkie ciasto z wiśniami na oleju rzepakowym lub kokosowym, a nawet na oliwie.
- Nasz deser świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy. Jeśli zastanawiacie się, jakie upiec ciasto na niedzielę, na przyjście gości lub podwieczorek w gronie najbliższej rodziny, szybki, wilgotny placek z wiśniami to strzał w dziesiątkę.
Najprostszy i najszybszy sposób na ciasto z owocami, to przyrządzenie spodu z ucieranego ciasta na bazie masła lub oleju. Żeby wypiek prezentował się doskonale, przy jak najmniejszym nakładzie pracy, połączyliśmy część masy z kakao. Przed wstawieniem foremki do piekarnika warto zamieszać brązowy wierzch za pomocą wykałaczki. Ciasta z wiśniami można jednak stworzyć na wiele innych sposobów, a oto niektóre z nich:
Latem polecamy wykorzystać świeże wiśnie prosto z drzewa lub kupione na targu. Trzeba je starannie wydrylować. Można to zrobić ręcznie, za pomocą specjalnej maszynki lub zwykłej słomki do napojów. Warto postawić na jak najsłodsze odmiany, ponieważ dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do ciasta z wiśniami zbyt dużo cukru. Inną możliwością jest wykorzystanie mrożonych owoców. Należy je wcześniej wyjąć na blat kuchenny, żeby odtajały. Pamiętajmy, żeby odsączać je przed użyciem z nadmiaru wody. Zimą warto skorzystać z owocowych przetworów, takich jak:
Sezon na wiśnie zaczyna się w połowie lipca i trwa do końca sierpnia. To świetny moment, żeby przygotować różnorakie przetwory na zimę, na przykład dżem z wiśni, konfiturę lub marmoladę. Te kwaskowe owoce dobrze komponują się z innymi produktami sezonowymi, takimi jak czereśnie, truskawki, agrest, porzeczka lub borówki. Można je łączyć w różnego rodzaju dżemach, likierach i nalewkach. Wiśnie można także wykorzystać w formie szybkiego przecieru do deserów na zimno, takich jak panna cotta lub parafait. Klasycznym coulis (lekkim sosem owocowym) można polać budyń, lody lub owsiankę.