BBS
4.41 (180)
Tort czarny las, powszechnie znany również jako tort szwarcwaldzki, to jeden z najpopularniejszych wypieków na świecie. Składa się z czekoladowego ciasta biszkoptowego przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, które są jednocześnie ważnym elementem dekoracyjnym. Najczęściej serwuje się go na ważnych uroczystościach, na przykład weselach, ale także na przyjęciach urodzinowych. Sprawdźcie, jak zrobić imponujące ciasto czarny las.
mąka pszenna 150 g
jajka 6 szt.
kakao 50 g
sól 3 g
cukier 235 g
likier 100 g
wiśnie 500 g
ekstrakt waniliowy 3 g
mąka ziemniaczana 25 g
woda 180 ml
śmietana 30% 800 ml
żelatyna 8 g
cukier puder 40 g
gorzka czekolada 100 g
wiśnie z kompotu 150 ml
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używamy świeżych owoców do masy wiśniowej, usuwamy z nich pestki.
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy do miski wraz z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy 160 g cukru. Kiedy piana stanie się błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy przez kolejne kilka minut. Na koniec partiami wsypujemy suche składniki i łączymy je delikatnie z masą za pomocą łopatki.
Pieczenie biszkoptu: masę kakaową przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika na około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nic się do niego nie przykleja, możemy je wyjąć i wystudzić.
Frużelina wiśniowa: wiśnie wkładamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy 75 g cukru i dolewamy 120 ml wody. Zagotowujemy. Dodajemy aromat waniliowy. Kiedy owoce puszczą sok, odlewamy około 75 ml – będzie nam potrzebny do nasączenia biszkoptu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy ją do wiśni i mieszamy, aż frużelina zgęstnieje. Studzimy.
Krem śmietanowy: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec cienkim strumieniem dodajemy żelatynę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
Poncz do nasączenia biszkoptu: odłożony sok z owoców mieszamy z likierem wiśniowym.
Przekładanie tortu: biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części. Pierwszą z nich układamy na paterze, na której zaprezentujemy tort czarny las, lub w tortownicy i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę frużeliny, a następnie przykrywamy ją jedną trzecią kremu śmietankowego. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność. Na koniec układamy ostatnią część biszkoptu i nasączamy ją ponczem.
Dekoracja: wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu śmietanowego. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto. Na szczycie układamy wiśnie koktajlowe.
Porady
- Jeśli przygotowujemy tort czarny las w sezonie letnim, najlepszą opcją jest wykorzystanie świeżych owoców. W innym przypadku możemy użyć mrożonych wiśni lub czereśni.
- Ważnym krokiem jest nasączenie biszkoptu na tort czarny las mieszanką z soku i likieru wiśniowego. Niemniej jednak z powodzeniem możemy przyrządzić poncz bezalkoholowy na bazie soku z cytryny, pomarańczowego lub żurawinowego, a nawet owocowej lub czarnej herbaty.
- Ciasto czarny las jest tradycyjnym tortem i zwykle dekorowane jest minimalistycznie, za pomocą kremu śmietanowego i świeżych wiśni. Sprawdzą się także owoce koktajlowe lub z kompotu. Do ozdoby tortu możemy wykorzystać również wiórki kokosowe lub płatki czekoladowe. Krem śmietanowy rozprowadzamy za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego z wybraną tylką.
- Biszkopt na ciasto czarny las z wiśniami najlepiej przekroić za pomocą długiego, ostrego noża. Możemy to zrobić także za pomocą nici, którą wystarczy włożyć w nacięcia na brzegach i pociągnąć. Jeśli chcemy kontynuować przygodę z cukiernictwem, powinniśmy zaopatrzyć się w specjalne ranty, które ułatwiają równe podzielenie biszkoptu.
- Jeśli bardzo zależy nam na czasie i nie mamy odpowiednich składników, możemy pominąć krok, w którym przyrządzamy frużelinę wiśniową, a w zamian użyć po prostu konfitury.
- Zbliżają się urodziny kogoś bliskiego? Upieczmy tort szwarcwaldzki – przepis wbrew pozorom nie jest bardziej skomplikowany i pracochłonny niż w przypadku innych warstwowych wypieków. Ciasto z wiśniami to świetny pomysł na specjalną okazję.
Tort szwarcwaldzki (czarny las) to prawdopodobnie najpopularniejszy tort na świecie – znany jest nawet osobom, które nie mają nic wspólnego z cukiernictwem. Prawdopodobnie pochodzi ze Szwarcwaldu – pasma górskiego zlokalizowanego w południowo-zachodnich Niemczech. Jego nazwa tłumaczona jest jako czarny las, stąd dwie, alternatywne nazwy tortu. Był bardzo popularny w latach 30. ubiegłego wieku, a do dziś w jednej z niemieckich miejscowości odbywa się Festiwal Ciasta z Czarnego Lasu, gdzie swój wypiek mogą zaprezentować zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści. Pierwszy przepis na tort szwarcwaldzki pochodzi prawdopodobnie od Josefa Kellera – cukiernika i właściciela kawiarni.
Co prawda tort szwarcwaldzki jest tradycyjnym wypiekiem i składa się z konkretnych warstw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je nieco zmodyfikować. Wśród przepisów znajdziemy między innymi pomysły na: