Apetit
0 (0)
Czekoladowe salami do złudzenia przypomina wszystkim dobrze znaną kiełbasę, zwłaszcza jeśli jest zawinięte w papierek. W środku jednak znajdziemy brązowo-białą mozaikę, uzyskaną z czekolady i pokruszonych ciastek. To świetny pomysł na zrobienia psikusa domownikom lub gościom. Czekoladowe salami słusznie kojarzy się z blokiem czekoladowym. Sprawdźcie sami.
ciastka maślane 300 g
gorzka czekolada 100 g
masło 100 g
cukier puder 200 g
jajka 1 szt.
kakao 50 g
likier wiśniowy 20 ml
Ciasteczka: grubo kruszymy - wałkiem do ciasta lub w blenderze. Jeśli wybieramy pierwszą metodę i nie chcemy zabrudzić całej kuchni, polecamy umieścić je w małej torebce. Ten etap pracy szczególnie uwielbiają dzieci.
Czekolada: łamiemy ją i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło: miękkie ucieramy z cukrem i z jajkiem na puszystą masę.
Ciasto: łączymy roztopioną i częściowo ostudzoną czekoladę, likier wiśniowy, kakao i pokruszone ciasteczka. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego dwa wałeczki o średnicy około pięciu centymetrów.
Chłodzenie: czekoladowe salami zawijamy ścisło w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwanaście godzin.
Źródło: serwis partnerski www.Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recepty/cokoladovy-salam