Szarlotka z kasza manną bez jajek, wiec dla osób które mają wysoki poziom cholesterolu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszki do pieczenia
- 2,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych
- cynamon
- bułka tarta
- 1/3 kostki masła
Dietetyczna szarlotka z kaszą manną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jabłek nie obieramy ze skórki, ścieramy je tylko na grubych oczkach, następnie delikatnie odsączamy. Następnym krokiem jest przygotowanie blaszki czyli wysmarowanie dokładnie masełkiem i obsypanie bułka tartą. I teraz już tylko moment...gdyż należy wymieszać mąkę, kaszę, cukier z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na trzy części. Pierwszą wsypujemy do brytfanki, następnie nakładamy połowę jabłek i cynamon, kolejną warstwę mieszanki i znów jabłka i cynamon, aż wreszcie ostatnią porcję wysypujemy i pokrywamy wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut i szarlotka gotowa.