Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.49 (154)
Lekko słodkie, ale i pachnące zielem angielskim i cebulką śledzie Bismarck zasmakują nawet tym, którzy nie przepadają za tymi rybami. Sprawdźcie sami!
śledzie 6 szt.
cebula 2 szt.
marchewka 2 szt.
woda 500 ml
ocet 250 ml
sól 3 g
liść laurowy 3 szt.
cukier 3 g
ziele angielskie 5 szt.
gorczyca 5 g
Śledzie czyścimy: odcinamy głowy, płetwy i ogony, usuwamy ości. Albo dzielimy na płaty i zwijamy, albo tniemy na dzwonka, układamy w słoju.
Cebule i marchewki obieramy, kroimy w plasterki, mieszamy razem z resztą składników i gotujemy marynatę (doprawiamy do smaku, klasyczne śledzie Bismarck są lekko słodkawe). Przygotowane śledzie zalewamy zimną marynatą, zakręcamy, odstawiamy do lodówki na 2–4 dni.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady
Zobacz przepis: sałatka śledziowa