Stockfood
4.37 (169)
Makaron do rosołu możemy zrobić w domu, ale obowiązkowo ze składników najwyższej jakości. Świeże jajka, mąka 00 i odrobina oliwy z oliwek sprawiają, że smakuje o wiele lepiej od gotowych produktów ze sklepu. Jest odpowiedni nie tylko do rosołu, ale także do innych klarownych zup na bazie mięsa lub warzyw. Ciasto na domowy makaron można zamrozić na później, aby szybko przygotować dodatek do kolejnego obiadu.
mąka 00 250 g
jajka 1 szt.
żółtko 2 szt.
sól 2 g
oliwa z oliwek 15 ml
Ciasto na domowy makaron: mąkę wysypujemy na stolnicę. Zgarniamy ją w stożek, robimy wgłębienie i wbijamy w nie 1 całe jajko oraz 2 żółtka. Dodajemy także szczyptę soli i wlewamy oliwę z oliwek.
Ugniatanie ciasta: składniki łączymy w całość i zagniatamy, aż będzie jednolite i gładkie, przez ok. 20 min.
Leżakowanie: gotowe ciasto na makaron owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wałkowanie: ciasto dzielimy na 3 części. Jedną przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, a pozostałe zostawiamy pod folią. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).
Krojenie makaronu: placek kroimy na pasy o szerokości ok. 5–6 cm. Posypujemy je mąką i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. W ten sam sposób przygotowujemy makaron z pozostałego ciasta.
Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Dodajemy łyżeczkę soli (5 g). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy go przez 2 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzanie: makaron przekładamy z garnka na sitko, po czym przekładamy na talerze.
Podawanie: domowy makaron doskonale pasuje do rosołu lub zupy pomidorowej.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść ok. 400 g makaronu.
- Oliwę z oliwek możecie zastąpić innym olejem roślinnym.
- Makaron można pokroić też w dłuższe nitki. Aby to zrobić, najłatwiej jest zwinąć rozwałkowany placek w rulon i w takiej formie pokroić go w cienkie paski.
- Domowy makaron możemy ugotować później. Wtedy pozostawiamy go na stolnicy do wyschnięcia, oprószamy mąką i przekładamy do zamykanego woreczka. Odkładamy do lodówki lub zamrażarki.
- Surowy makaron do rosołu możemy przechowywać w lodówce przez 2 dni, a w zamrażalniku nawet przez 2 miesiące.
- Wysuszony makaron gotujemy dłużej niż świeży – ok. 8 min.
- Makaron, po ugotowaniu i odcedzeniu, możemy skropić olejem, aby się nie posklejał.
Domowy makaron sprawdzi się także do zup i bulionów wegańskich. Ciasto robimy w taki sam sposób jak ciasto na pierogi bez jajka, czyli z trzech składników:
200 g mąki wsypujemy do miski, mieszamy z solą i stopniowo dodajemy 100–120 ml gorącej wody. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i odstawiamy do lodówki. Wałkujemy i kroimy w paseczki, zgodnie z podstawowym przepisem.
Domowy rosół w niektórych polskich domach to stały element niedzielnego obiadu. Nic w tym złego – drobiowy wywar jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i przyjemnie rozgrzewa. Na bazie rosołu można przygotować świetną zupę pomidorową, do której domowy makaron jest wprost niezbędnym dodatkiem. Spróbujcie go także z:
Korzystając z podstawowego przepisu możecie przygotować także makaron na łazanki lub kluski z makiem.