bbcgoodfood.com
0 (0)
Frytki z halloumi są chrupiące i lekko słone to idealna przekąska na imprezę, ale mogą być też dodatkiem do burgera lub dań obiadowych. Świetne smakują z zatarem, czyli bliskowschodnią mieszanką przypraw, w której dominują tymianek i prażony sezam. Do tego oczywiście obowiązkowy sos, polecamy te o intensywnych smakach, np. jogurtowy z pikantnymi dodatkami, pomidorowy z chili lub ostro-kwaśny. Frytki z sera halloumi robi się bardzo szybko i tak samo znikają z talerzy.
cytryna 1 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
harissa 5 g
zaatar-zatar 50 g
jogurt grecki 170 g
mąka pszenna 75 g
halloumi 500 g
świeża mięta 0.25 pęczka
Sos do frytek: cytrynę myjemy i wyparzamy, ścieramy z niej skórkę. Dodajemy ją do jogurtu z odrobiną zataru (do smaku), dodajemy harrisę. Mieszamy, ale tak, żeby składniki nie połączyły się całkowicie, powinny być widoczne miejsca, w których jest tylko jogurt.
Panierka: na talerzu mieszamy zaatar (45 g) z mąką.
Ser halloumi: kroimy go w podłużne kawałki, kształtem przypominające frytki belgijskie. Obtaczamy je w mieszance mąki z zatarem, żeby były równomiernie pokryte.
Smażenie: na płytkiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej lub układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180°C (zbyt wysoka temperatura sprawi, że się szybko spalą) Smażymy partiami, ostrożnie układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy przez 2 minuty, aż będzie chrupiące i złociste, obracamy je od czasu do czasu, żeby zrumieniły się z każdej strony. Gotowe frytki halloumi przekładamy na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podanie: frytki halloumi posypujemy posiekaną miętą i zatarem. Cytrynę, z której wcześniej starliśmy skórkę, kroimy na ósemki - używamy jej do skrapiania. Do tego stawiamy sos jogurtowy do maczania.
Źródło: serwis partnerski BBBgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/halloumi-fries