0 (0)
Wegańskie gołąbki to świetna roślinna alternatywa dla tradycyjnych roladek z mięsem. Zawierają ryż i soczewicę oraz warzywa korzeniowe. Ważną rolę odgrywa garść przypraw – farsz pachnie między innymi oregano, tymiankiem, bazylią, czosnkiem i sproszkowaną papryką. Warto podawać je podobnie jak ich klasyczne odpowiedniki, czyli z prostym sosem pomidorowym. Sprawdźcie, jak zrobić wege gołąbki. To receptura nie tylko dla osób na diecie roślinnej.
kapusta 1 szt.
ryż 430 g
marchewka 6 szt.
pietruszka 3 szt.
soczewica 400 g
cebula 3 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
olej 30 ml
czosnek 2 ząbki
oregano 3 g
tymianek 3 g
bazylia 3 g
słodka papryka 3 g
papryka ostra 3 g
ziele angielskie 3 szt.
liść laurowy 3 szt.
pieprz 3 g
sól 3 g
Kapusta: wycinamy z niej trzon. Nacinamy u podstawy, żeby łatwiej było zdjąć liście. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Wkładamy do niego kapustę. Przykrywamy. Gotujemy przez 3 minuty. Ostrożnie wyjmujemy głąb z wrzątku i ściągamy z niego wierzchnie liście. Ponownie wkładamy do garnka i parzymy przez kolejne 3 minuty, żeby zmiękły ukryte głębiej części. Odsączamy i do końca rozbieramy kapustę.
foodie.by.bb
Warzywa do farszu: cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Czosnek wyjmujemy z łupinki i siekamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ścieramy je na małych oczkach tarki. Natkę pietruszki myjemy w zimne wodzie i szatkujemy.
foodie.by.bb
Farsz: gotujemy 240 g białego ryżu w osolonej wodzie, do miękkości, według czasu podanego na opakowaniu. Powinniśmy otrzymać około 5 szklanek ugotowanych ziarenek. Studzimy je i przekładamy do dużej miski. Łączymy z przygotowanymi warzywami i szklanką suchego ryżu (190 g). Dodajemy odcedzoną brązową soczewicę z puszki i przyprawy: oregano, tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz bazylię. Dosypujemy sól i pieprz. Mieszamy (najlepiej dłońmi).
foodie.by.bb
Zawijanie: wybieramy najładniejsze liście i wycinamy z nich nerw, jeśli jest twardy i utrudnia zawijanie. Nakładamy na nie farsz. Niezbyt dużo, ponieważ surowy ryż napęcznieje i kapusta może się porwać podczas gotowania. Najpierw zamykamy boki, a następnie tworzymy rulon. Liście z nadzieniem możemy też zawinąć tak jak naleśniki – brzegi na koniec wciskamy do środka, żeby zabezpieczyć farsz.
foodie.by.bb
Gotowanie: na dnie dużego garnka układamy niewykorzystane do zawijania, brzydsze lub porwane liście. Na nich umieszczamy wegańskie gołąbki z soczewicą, ściśle jeden przy drugim. Możemy przykryć je drugą warstwą kapusty, żeby nie wypływały na wierzch. Wlewamy wodę lub bulion warzywny, tak żeby płyn sięgał do poziomu zawartości garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy gołąbki przez około 35 minut.
foodie.by.bb
Podanie: wyjmujemy gołąbki wegańskie z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy z sosem pomidorowym (możemy go zrobić bardzo łatwo i szybko, używając koncentratu pomidorowego i wywaru z gotowania gołąbków). Danie będzie też dobrze smakować z roślinnym sosem grzybowym lub beszamelowym (na bazie oleju i mleka migdałowego). Dekorujemy gołąbki wegańskie wedle uznania, na przykład świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
foodie.by.bb