Stockfood
4.4 (166)
Jabłecznik na kruchym cieście jest prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi w sam raz. Lekko kwaskowe jabłka dobrze balansują słodycz ciasta. A jeśli okaże się, że jest jej za mało, ciasto możecie podać z lodami i bitą śmietaną lub z karmelowym sosem. Taki jabłecznik dobrze smakuje na ciepło, więc nawet gdy wystygnie, porcję na talerzu można trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej. Serwowany w ten sposób skradnie niejedno podniebienie.
mąka pszenna 400 g
masło 200 g
żółtko 4 szt.
proszek do pieczenia 10 g
jabłka 1 kg
cynamon 10 g
cukier trzcinowy 100 g
Ciasto na jabłecznik: do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko łączymy składniki. Z powstałej masy formujemy kulę. Oddzielamy z niej ⅓ ciasta i tę część owijamy folią spożywczą, a następnie odkładamy do zamrażalnika.
Pieczenie spodu: ciasto wykładamy na kwadratową blachę w rozmiarze 24×24 cm. Gdy już mamy uformowany placek, nakłuwamy widelcem dziurki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Spód pieczemy przez 15 min w temperaturze 180°C.
Smażenie jabłek: po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, kroimy jabłka na plasterki. Następnie prażymy je na patelni z cynamonem i cukrem trzcinowym przez 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Nakładanie jabłek i kruszonki: wyjmujemy z piekarnika lekko zarumieniony spód ciasta. Nakładamy przestudzone jabłka, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta, wyciągniętą z zamrażalnika.
Pieczenie jabłecznika w całości: ciasto wkładamy do piekarnika na kolejne 40 min. Temperatura 180°C pozostaje bez zmian. Jabłecznik na kruchym cieście podajemy lekko przestudzony.
Porady
- Do jabłecznika możecie dać mąkę krupczatkę.
- Jabłecznik na kruchym cieście wychodzi najlepszy z jabłkami typu antonówka lub szara reneta.
- Cukier trzcinowy można zastąpić białym.
- Gorące ciasto trudno będzie pokroić na porcje. Jeśli zależy wam na równych kawałkach, poczekajcie, aż ostygnie.
- Do ciasta można dodać 15 g cukru waniliowego – będzie bardziej aromatyczne. Dodajemy go w pierwszym kroku.
- Jabłecznik na kruchym cieście możecie upiec także w prostokątnej blasze o wymiarach 21×27 cm lub w tortownicy o średnicy 26 cm.
W podanym przepisie możecie zamienić produkty pochodzenia zwierzęcego na wegańskie. Zamiast masła potrzebna będzie margaryna roślinna lub zimny olej kokosowy. Jeśli ciasto wychodzi zbyt sypkie, do połączenia składników można wykorzystać także mleko kokosowe – wystarczy 15 ml.
Aby wyszedł wam jabłecznik na kruchym cieście z olejem kokosowym trzeba zagnieść je szybko. Pod wpływem temperatury może zrobić się miękkie i lejące. Żółtka można pominąć. Wegański jabłecznik na kruchym cieście również dobrze smakuje na ciepło, podany z bitą śmietaną kokosową lub wegańskimi lodami z bananów.